Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Iran je sve više opsjednut porazom saudijskih snaga u Jemenu

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei sa iranskim vojnim vodstvom (Fotografija: Twitter)

Ovo nije prvi put da je Jemen poprište proxy sukoba. Šezdesetih godina bio je središte sukoba, u kojem su sudjelovali Egipat i druge sile, uključujući Saudijsku Arabiju. Smatra se da je uključivanje Egipta u tadašnji sukob bio jedan od glavnih uzroka kasnijeg poraza protiv Izraela 1967. godine

Iran ulaže velika sredstva u rat u Jemenu, kroz tehničku stručnost i pružanje oružja u posljednjih šest godina, kao i politički kapital. Tamo gdje su nekada pobunjenici Huti bili prikazani kao autohtona pobunjenička snaga koja je potekla iz planina Jemena, Iran sada preuzima upravljanje nad ratom.

Ovo nije prvi put da je Jemen poprište proxy sukobom. Šezdesetih godina bio je središte sukoba za Egipat i druge sile, uključujući Saudijsku Arabiju.

Danas se situacija promijenila i Iran želi uspostaviti šire uporište u Jemenu. Iran također smatra da je nadigrao Saudijce i SAD u zemlji na južnom kraju Arapskog poluotoka. Teheran je u početku rat želio iskoristiti kao poligon za novu municiju, pružajući stručnost u balističkim raketama velikog dometa, a takođe poboljšavajući bespilotne letjelice koje koriste Huti.

Da bismo razumjeli kako je Iran uspostavio kontrolu nad ratom u Jemenu, možemo pogledati izvještaje iz iranskih medija. Iranski režim iskazuje podršku za svaki napad dronova i balističkih raketa na Saudijsku Arabiju od strane Hutija.

Sada je iranski vrhovni vođa Ajatolah Hamnei ponovo pojačao retoriku, izdvajajući Jemen kao ključnu teritoriju za Iransku Republiku.

“Saudijci su započeli rat u Jemenu uz zeleno svjetlo i ogromnu vojnu pomoć Obamine demokratske vlade, misleći da će bombardiranjem nenaoružanog naroda Jemena, koji ne može da se odbrani, primorati ih da se predaju za mjesec dana”, napisao je u nedjelju navečer.

Zanimljivo je da je imenovao Obaminu administraciju i američku demokratsku stranku. Nova američka administracija nastojala je smanjiti podršku ofanzivnoj ulozi Saudijske Arabije u Jemenu.

U nedjelju navečer zračni napadi ciljali su grad Sanu, koji kontroliraju Huti.

„Prošlo je šest godina, a oni [Huti] se nisu predali. Oni [SAD i Saudijci] su jako pogriješili ”, rekao je Hamnei.

„Jeste li znali [Amerikanci] u kakvo blato dovodite Saudijce?”, Upitao je. „Oni sada ne mogu niti završiti rat, niti ga nastaviti. Jeste li vi Amerikanci znali kakvu ste katastrofu stvorili za Saudijce? Ako ste znali, koliko su jadni vaši saveznici na takav način! A ako niste znali, opet koliko su jadni što vam vjeruju! “

Objave na Twitteru pružaju zanimljiv pogled na iransko vodstvo i njegovu jemensku politiku. S jedne strane, ilustriraju koliko duboko krive SAD za saudijski rat u Jemenu. Saudijska Arabija otpočela je sukob uz podršku UAE i drugih zemalja u regiji 2015. godine.

Podrška Rijadu erodirala je nakon zaljevske krize s Katarom, što je Iran prihvatio kao idealnu priliku

Nakon otpočinjanja blokade Katara, ubrzo su glavni zaljevski i turski mediji postajali sve kritičniji prema saudijskoj ulozi u Jemenu. Iran je ovo također iskoristio priliku kako bi eliminirao utjecaj Saudijske Arabije u Libanu, zbog čega je Rijad pozvao Saada Haririja u kraljevstvo na konsultacije.

Iranska poruka pokazuje da iranski režim smatra kako su Saudijce uvukli u zamku. Ono što se činilo laganom zračnom kampanjom postalo je “močvara”, a Iran želi nastaviti sa ratom.

Egipat je također ušao u Jemen 1960-ih i našao se u sličnoj močvari kao i Saudijska Arabija, što je navodno naštetilo njegovim sposobnostima da premjesti trupe za sukob s Izraelom 1967. godine.

Poenta Irana je da se Rijad sada ne može izvući. Teheran želi zadržati Saudijsku Arabiju u Jemenu i prikovati je tamo, istovremeno testirajući svoje dronove i rakete na Saudijskoj Arabiji.

Poruka je jasna. Iran se nada da će se ovaj proxy sukob pokazati prekretnicom – i da će tada moći koristiti istu taktiku koju je koristio u Jemenu protiv SAD-a u regiji i protiv njihovih partnera i saveznika, poput Izraela.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Jedno je sigurno: Najveća greška Saudijske Arabije bila je zaljevska kriza sa Katarom, kao i izazivanje napetosti sa Turskom. Ukoliko bi Saudijska Arabija danas imala saveznike poput Turske i Katara na svojoj strani, situacija u Jemenu mogla je biti puno povoljnija po samu Saudijsku Arabiju.

Međutim, Saudijska Arabija djeluje pomalo dezorijentisana posljednjih mjeseci, posebno zbog vojnih vježbi sa Grčkom u Istočnom Mediteranu, koji su bila samo još jedna u nizu beskorisnih provokacija za Ankaru.

Izvor: Jerusalem post

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021