Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Iran i Kina potpisali su 25-godišnji sporazum o “strateškoj saradnji”

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif i njegov kineski kolega Wang Yi u Teherenu na ceremoniji potpisivanja 25-godišnjeg strateškog sporazuma o saradnji (Fotografija: Twitter/Javad Zarif)

Pakt, koji je prvi put predložen u januaru 2016. godine, dio je pekinške inicijative “Pojas i put” vrijedne bilion dolara

Iran i Kina potpisali su “25-godišnji pakt o strateškoj saradnji” što nagovještava zbližavanje američkih rivala u regiji.

Sporazum, koji je gotovo u potpunosti čuvan u tajnosti, u subotu su potpisali ministri vanjskih poslova dvije zemlje Mohammad Javad Zarif i Wang Yi.

Pakt, koji je prvi put predložen u januaru 2016. godine, dio je pekinške inicijative Pojas i put u vrijednosti od bilion dolara, za finansiranje infrastrukturnih projekata i povećanje utjecaja u inozemstvu, što je vodeći projekt za kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

“Na naše odnose s Iranom trenutna situacija neće utjecati i bit će trajni i strateški”, objavile su iranske novinske agencije pozivajući se na izjavu kineskog ministra vanjskih poslova.

“Iran samostalno odlučuje o svojim odnosima s drugim zemljama i nije poput nekih zemalja koje jednim pozivom promijene stav”, rekao je Wang.

Primjer ‘uspješne diplomatije’

Wang se susreo s predsjednikom Hasanom Rouhanijem prije potpisivanja sporazuma, koji će, kako se očekuje, uključivati kineske investicije u ključne sektore poput energetike i infrastrukture.

Sporazum je primjer “uspješne diplomatije”, objavili su iranski mediji pozivajući se na izjavu Rouhanijevog savjetnika Hesameddina Ashenua.

“Snaga zemlje je u njenoj sposobnosti da se pridruži koalicijama, a ne da ostane izolirana.”

Saeed Khatibzadeh, glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova, rekao je da je dokument “putokaz” za trgovinsku, ekonomsku i transportnu saradnju, s “posebnim fokusom na privatni sektor dvije strane”.

Kina, jedan od najvećih iranskih trgovinskih partnera i dugogodišnji saveznik, složila se 2016. godine da će bilateralnu trgovinu sa Iranom povećati više od deset puta na 600 milijardi dolara tokom jedne decenije.

Ministarstvo trgovine priopćilo je u četvrtak da će Peking pokušati zaštititi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine i braniti legitimne interese kinesko-iranskih odnosa.

Spor sa SAD-om

Sjedinjene Države i ostale zapadne sile, koje su sudionici nuklearnog sporazuma sa Teheranom, raspravljaju oko toga koja bi se strana trebala prvo vratiti sporazumu, koji je napustio bivši američki predsjednik Donald Trump 2018. godine.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Wangova posjeta Teheranu dolazi samo nekoliko dana nakon što je ugostio ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova na razgovorima u kineskom gradu Guilinu.

Sve tri vlade suočavaju se s teškim odnosima s Vašingtonom nakon što je administracija predsjednika Bidena najavila da će ostati čvrsta u odnosima prema njima, uprkos pozivima na diplomatiju.

Izvor: TRT World

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021