Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Iran “hitno” morao zaustaviti rad jedine nuklearne elektrane, da li je u toku novi izraelski napad?

Novi iranski predsjednik Ebrahim Raisi u Tehranu, 29 April 2017. godine (Foto: Wikimedia/Hamed Malekpour)

Jedina iranska nuklearna elektrana podvrgnuta je privremenom hitnom isključenju, izvijestila je u nedjelju državna televizija. Istaknuto je da je Izrael u prošlosti izveo nekoliko diverzantskih operacija visokog profila kako bi usporio iranski nuklearni pogon


Službenik državne elektroenergetske kompanije Gholamali Rakhshanimehr rekao je u emisiji da je zaustavljanje pogona u Bušeru započelo u subotu i da će trajati “tri do četiri dana”.

Rekao je da bi moglo doći do nestanka struje. Nije detaljno objasnio, ali ovo je prvi put da je Iran izvijestio o hitnom zaustavljanju elektrane, koja se nalazi u južnom lučkom gradu Bušeru. Nuklearna elektrana je uspostavljen 2011. godine uz pomoć Rusije.

Visoki oficir izraelske vojske priznao je također u martu da Izrael planira sukobe s Teheranom prebaciti na iransku teritoriju. General-major Tal Kalman, koji je na čelu nove uprave izraelske vojske, govoreći o ovaj temi, rekao je da će izraelska vojska pojačati svoje sposobnosti tajnih udara u Iranu.

Kasnije je vodeći izraelski vojni analitičar izjavio da će Izrael morati češće izvoditi tajne operacije u Iranu, umjesto da se zadovolji sporadičnim napadima Mossada. “Izraelska vojska mora igrati veću ulogu kako bi ova tajna kampanja bila efikasnija,” napisao je prethodno Alon-Ben David.

Izrael pojačava prikupljanje obavještajnih podataka o Iranu

Izraelskim sigurnosnim službama naloženo je da pojačaju prikupljanje obavještajnih podataka o Iranu, s fokusom na nuklearni program Teherana. Ministar odbrane Benny Gantz uputio je izraelskoj vojsci naredbu da pojača napore na razotkrivanju iranskih kršenja sankcija i tajnih aktivnosti, objavili su izraelski medijski izvori.

Paralelno s tim, premijer Benjamin Netanjahu dao je slična uputstva šefu Mossada Yossiju Cohenu. Povećani napori ubuduće će se koristiti za obavještajne i operativne potrebe, kaže se u izvještaju.

Istaknuto je da je Izrael u prošlosti izveo nekoliko diverzantskih operacija visokog profila kako bi usporio iranski nuklearni pogon. Najnovije naredbe sugeriraju da Izrael planira još tajnih operacija protiv iranskih ciljeva.

Paralelno s tim, izraelska vojska razvija svoje planove za široki napad na elemente koji uključuju nuklearni program Teherana. Rastući fokus Izraela na prikupljanju obavještajnih podataka može biti povezan i s pripremama za sveobuhvatni napad.

Prema nedavnim izvještajima, Izrael je već dobio neke nove i osjetljive informacije o Iranu. Izraelski zvaničnici planirali su podijeliti detalje s američkom administracijom.

S porastom napetosti između Izraela i Irana na nekoliko frontova, čini se da je vojni sukob u 2021. godini sve vjerovatniji. Izraelski sigurnosni zvaničnici vjeruju da će novoizabrani iranski predsjednik Ebrahim Raisi usvojiti oštre stavove vrhovnog vođe, ajatolaha Ali Hamneija, o vanjskoj i nuklearnoj politici, i smatraju da Izrael mora ponovno pripremiti planove za potencijalni napad na iranska nuklearna postrojenja, izvijestila je u subotu izraelska televizija.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021