Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Iran eskalira sukob protiv Saudijske Arabije, Izraela i Sjedinjenih Država

Pripadnik američkog ratnog zrakoplovstva stoji u blizini raketne baterije Patriot u zračnoj bazi Prince Sultan u al-Kharju, centralna Saudijska Arabija, 20. februar 2020. godine. (Fotografija: Andrew Caballero-Reynolds / AP)

Iran posljednjih dana izaziva ozbiljnu eskalaciju sukoba počevši od Jemena, Iraka, Sirije i Libana

Iran pruža podršku svojim pobunjeničkim saveznicima i posredničkim (proxy) grupama u Jemenu da eskaliraju sve veći rat protiv Saudijske Arabije, kao i protiv vladinih snaga Jemena u Maribu.

U posljednja dvadeset i četiri sata zabilježena je pojačana ofanziva na Marib u Jemenu. Izvještaj o napadu balističkim projektilima na Saudijsku Arabiju u subotu navečer i napad na izraelski brod u Omanskom zaljevu, dio je serije tenzija u cijeloj regiji koje Iran povezuju sa sukobima na brojnim mjestima. Ovo bi se moglo smatrati nekom vrstom “totalnog rata” koji Iran forsira na prostoru Bliskog istoka.

Opseg napada i njihova priroda pokazuju da to nije puka slučajnost. Ovo nije lokalna politika. Ovo je regionalni sukob i Iran, koji ima uporište u Jemenu još od 2015. godine, pokušava pokazati da se može mobilizirati na brojnim mjestima putem posredničkih grupa i vlastitim djelovanjem, kao i svojom naprednom tehnologijom.

Jemenski Huti preuzimaju ključnu rutu u smrtonosnim sukobima oko glavnog grada (Fotografija: AFP)

Nivo napada u Jemenu također se može usporediti s raketnim napadima u Saudijskoj Arabiji, kao i zračnim napadima koje je tokom vikenda izvela Bidenova administracija na milicije u Siriji koje podržava Iran.

Zbroji li se sve to dobije se: Incidenti u Iraku, Siriji, Saudijskoj Arabiji i Jemenu, koji se protežu na regiju veličine hiljadama kilometara.

Napad na Saudijsku Arabiju u subotu uključivao je i video presretanja balističkih raketa na nebu iznad Rijada.

Portal Defense News je saopštio da je američki Patriot presreo više od 100 balističkih projektila od 2015. godine koji su ispaljeni iz Jemena.

Pored toga, izraelski brod koji je isplovio iz Dammama u srijedu bio je prisiljen vratiti se nakon eksplozije u petak. Izraelski Channel 13 izvijestio je da je procjena da je iranska mornarica ispaljivala rakete na MV Helios Ray u Omanskom zaljevu.

Napad u Siriji dogodio se nakon što su proiranske milicije optužene za ispaljivanje raketa na američke snage u Erbilu i Bagdadu, ubivši zaposlenika. U iračkom gradu Nasirijahu proiranske grupe optužene su za represiju nad demonstrantima. Nivo prijetnji pripadnicima američkih službi u Iraku također su porasli.

SAD tvrde da su u zračnim napadima ciljali područja koja koristi skupina Kataib Hezbollah, koju podržava Iran.

U Jemenu, Huti podržani od strane Irana pokušavaju zauzeti grad Marib, u kojem se nalazi veliki broj raseljenih Jemenaca koji su pobjegli od borbi. Trumpova administracija je Hute nakratko proglasila terorističkom organizacijom, prije nego što je administracija Bidena promijenila kurs i poništila Trumpovu odluku.

Huti u Jemenu vode građanski rat protiv vlade, iza koje stoji Rijad. Saudijska Arabija predvodila je intervenciju u Jemenu 2015. godine. Skupina američkih senatora pozvala je Hute da zaustave ofanzivu 26. februara.

„Huti i njihove pristalice u iranskoj vladi moraju zaustaviti ofanzivu na Marib i izbjeći bespotrebnu smrt i pogoršanje humanitarne katastrofe. Sve strane trebale bi se složiti o prekidu vatre širom zemlje i započeti sveobuhvatne političke pregovore o okončanju rata. “

Iranski državni mediji otvoreno govore o totalnom iranskom ratu u regiji

“Iračke grupe otpora pozivaju na istragu o smrtonosnom američkom zračnom napadu”, objavila je Press TV.

“Oslobađanje Ma’riba ubrzava se kako jemenska plemena napuštaju saudijsku koaliciju”

“Vlasnik oštećenog izraelskog broda je blizak šefu Mossada”, samo su neki od naslova u iranskim medijima.

Jasno je da Iran nastoji izvršiti maksimalan pritisak u cijeloj regiji na SAD i američke partnere i saveznike od Izraela do Saudijske Arabije. Iranski totalni rat u širem regionu Bliskog istoka proteže se od Jemena preko Omanskog zaljeva do Iraka, Sirije, a zatim i Libana.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Iran također koristi mnoštvo tehnologije koju je razvio kako bi podržao svoje posredničke grupe u Siriji, Iraku, Jemenu i šire. Radi se o raznim vrstama raketa, vojnih baza i druge iranske infrastruktre i resursa koje koriste posredničke grupe.

 

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021