Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Irak uputio protest Turskoj zbog najnovije ofanzive protiv PKK u iračkom Kurdistanu

Turski ministar odbrane Hulusi Akar u posjeti turskim vojnicima na sjeveru Iraka (Fotografija: Tursko ministarstvo odbrane/Twitter)

Turski ministar odbrane Hulusi Akar posjetio je vojnu bazu u sjevernom Iraku kako bi nadzirao turske operacije protiv militanata PKK, izazivajući bijes iz Bagdada


Irak se još jednom formalno žalio zbog eskalacije vojnog prisustva Turske na njegovom tlu. Iračko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da je pozvalo turskog otpravnika poslova i uručilo mu “protestnu notu” zbog” kršenja iračkog suvereniteta” proizašlih iz posjete turskog ministra odbrane Hulusija Akara turskoj vojsci 1. maja baza u iračkom Kurdistanu.

Turska je odgovorila da u potpunosti poštuje irački suverenitet i teritorijalni integritet i nagovijestila svoju namjeru da nastavi operaciju, rekavši da je to u skladu s naporima za iskorjenjivanje terorista zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK).

Akara, kojeg su pratili načelnik generalštaba Turske, general Yasar Guler, i zapovjednik kopnenih snaga Umit Dundar, lokalni turski zapovjednici izvijestili su o napretku posljednje turske ofanzive protiv PKK. Operacija “Munjevita kandža“ je usmjerena na Metinu, planinsko područje koje se graniči sa Turskom.

Akar je rekao da su do sada ubijena 44 pripadnika ​​PKK.

“Naša borba protiv terorizma nastavit će se dok se ne neutralizira posljednji terorista”, izjavio je Akar.

Dan prije Akarove turneje, turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu najavio je da će Turska uspostaviti novu bazu u Metini, i da će se koristiti za praćenje i suzbijanje kretanja terorista PKK između glavnih baza u planinama Kandil, koje graniče sa Iranom, i onih zapadno od Sindžara kojim dominiraju Jezidi na sirijskoj granici.

Izvori iz PKK tvrde da Pešmerge iz Kurdistanske demokratske stranke, dominantne grupe u regionalnoj vladi Kurdistana, učestvuju u turskoj ofanzivi.

Bagdadova reakcija vjerojatno neće odvratiti Tursku, i više predstavlja potez vlade iračkog premijera Mustafe al-Kadhimija za spas ugleda dok se bori da ojača svoj autoritet u Iraku.

Iran, preko svojih šiitske milicija, učinkovitije djeluje protiv turske ekspanzije u Iraku

Prošlog mjeseca turska baza u iračkoj regiji Bašika, u blizini Mosula, napadnuta je raketama za koje se smatra da su ih lansirale milicije koje podržava Iran. Jedan turski vojnik je poginuo u napadu, koji se dogodio usred sve češćih spekulacija da Turska planira ofanzivu na Sindžar, stratešku rutu ka sjeveroistočnoj Siriji. Sindžar je među 14 spornih teritorija na koje polažu pravo irački Kurdi i Bagdad.

Sporazum između Bagdada i iračkog Kurdistana iz oktobra, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, koji poziva na povlačenje elemenata PKK iz Sindžara, između ostalog, tek treba provesti. Turska odlaganje često navodi kao opravdanje za uzimanje stvari u svoje ruke.

Ali mnogi su mišljenja da Turska trenutno ne može riskirati potencijalnu odmazdu od Irana i njegovih proxy grupa, ukoliko pokrene operaciju prema Sindžaru.

Iako je PKK pod sve većim pritiskom u Iračkom Kurdistanu, grupe povezane s PKK izvode stalne napade na turske snage i njihove saveznike iz Sirijske nacionalne vojske na velikom dijelu teritorije na sjeveru Sirije, posebno u Afrinu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021