Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Irak: Turska pokrenula novu kopnenu vojnu operaciju pod nazivom “Kandža-munja”

Turski ministar odbrane prisustvuje operativnoj sobi za vrijeme izvođenja vojne operacije "Kandža-munja" na sjeveru Iraka (Fotografija: Ministarstvo odbrane Turske)

Pokrenuta vojna operacija “Kandža-munja” na sjeveru Iraka uključuje taktičke padobranske jedinice komandosa, specijalne snage i zračne udare bespilotnih letjelica i borbenih aviona

Turske snage pokrenule su u subotu novu kopnenu i zračnu ofanzivu protiv Kurdistanske radničke partije (PKK) na sjeveru Iraka, izvijestili su zvaničnici i lokalni mediji.

Turski mediji saopštili su da su snage komandosa helikopterima sletjele u područje Metine, dok su borbeni avioni bombama gađali ciljeve PKK terorista.

Obraćajući se vojnim zapovjednicima, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je njegova zemlja odlučna ukloniti “terorističko” prisustvo na svojoj južnoj granici.

“Ova operacija, izvedena uz poštivanje teritorijalnog integriteta Iraka, pridonijet će uspostavljanju mira i sigurnosti u regiji”, rekao je Erdogan.

“Nema mjesta za separatističku terorističku skupinu u budućnosti Turske, Iraka ili Sirije.”

Turska televizija prikazala je snimke padobranaca koji skaču iz helikoptera i kamufliranih vojnika koji pucaju iz pušaka.

PKK, koju su Turska i veći dio međunarodne zajednice proglasili terorističkom organizacijom, decenijama je koristila sjeverne planine Iraka kao odskočnu dasku za svoje napade protiv Turske.

Turska vojska redovno provodi prekogranične operacije i zračne napade na baze PKK u sjevernom Iraku.

‘Operacija Kandža-munja’

Erdogan je novu operaciju nazvao “Operacija Kandža-munja”.

“Nastavit ćemo se boriti dok ne iskorijenimo ove bande ubica, koje ne uzrokuju ništa osim suza i razaranja,” naglasio je Erdogan.

U februaru je Turska pokrenula operaciju nazvanu “Kandža-orao 2” protiv terorista PKK skrivenih u sjevernom iračkom regionu Dohuk.

Ova  operacija stvorila kontroverzu jer je dijelom bila osmišljena sa ciljem za spašavanje 12 turskih vojnika i Iračana koje su pripadnici PKK držali zarobljene u pećini.

Turska je optužila PKK za pogubljenje 13 muškaraca prije nego što su uspjeli da ih oslobode, a Erdogan se našao na udaru opozicionih stranaka u parlamentu zbog lošeg planiranja ofanzive.

Februarska operacija stvorila je probleme i u odnosima Turske s Iranom, koji sada ima snažno političko i vojno prisustvo u Iraku i koji na Erdoganove regionalne kampanje gleda kao prijetnju.

Iranski ambasador u Iraku upozorio je u februaru da turske snage ne bi smjele predstavljati prijetnju niti ulaziti na iračko tlo, što je Ankara osudila.

Smatra se da je pobuna PKK protiv Turske dovela do stradanja desetina hiljada ljudi od pokretanja terorističke kampanje 1984. godine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021