Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Indonezija planira nabavku F-15EX i Rafale borbenih aviona

Dva lovca F-15EX (Fotografija: Boeing ilustracija)

Indonezijsko ratno zrakoplovstvo planira do 2024. godine kupiti 36 aviona Rafale, 8 aviona F-15EX, a postojeći avioni će se također modernizovati

Indonezija će od američke kompanije Boeing između 2021. i 2024. godine kupiti borbene avione F-15EX i Rafale od Francuske, rekao je u četvrtak šef njenih zračnih snaga.

Indonezija će također kupiti transportne avione C-130J i bespilotne letjelice duge izdržljivosti na srednjim visinama, izjavio je maršal Fajar Prasetyo, šef osoblja indonežanskog ratnog zrakoplovstva, na godišnjem sastanku svog rukovodstva.

Prema sažetom dokumentu sastanka, Indonezija planira kupiti 36 aviona Rafale i osam aviona F-15EX, od kojih bi šest trebalo da stignu do 2022. godine.

Dassault Rafale (Fotografija: Dassault Aviation)

Zajedno s novim nabavkama, zrakoplovstvo će ove godine također modernizirati postojeće borbene avione, rekao je Prasetyo.

Rekao je da su planovi nabavke naoružanja u Indoneziji pretrpjeli nekoliko promjena s obzirom na globalne uvjete i kapacitete zemlje.

“Uprkos tome što imamo smjernice za pristup, strateški plan i minimalne osnovne snage, provedba je vrlo ovisna o različitim faktorima i uvjetima koji se stalno dinamički mijenjaju”, rekao je Prasetyo.

Objasnio je da su sve zainteresirane strane, uključujući Ministarstvo odbrane i indonezijsko ratno zrakoplovstvo, analizirale i razgovarale o planovima za rješavanje pitanja nabavki.

“Ovo je samo kako bi se olakšali naši koraci u dobivanju najbolje odbrambene opreme koja udovoljava operativnim zahtjevima, aspektima zajedništva, postizanju transfera tehnologije, u skladu s sposobnostima države i stanjem indonezijskog ratnog zrakoplovstva”, dodao je Prasetyo.

U sklopu indonezijskog ratnog zrakoplovstva nalazi se 110 borbenih aviona. Inventar uključuje pet Su-27 i jedanaest Su-30 iz Rusije, dopunjenih sa 33 F-16 Fighting Falcon iz SAD-a, Britanski Hawk 200, KAI T-50 i Embraer EMB314.

Indonezija je potpisala memorandum o razumijevanju za sudjelovanje u južnokorejskom programu razvoja borbenog aviona pete generacije KF-X u julu 2010., a uslovi sporazuma dogovoreni su i potpisani 2011. godine.

Prema sporazumu, Indonezija će finansirati 20% posto projekta i zauzvrat će dobiti 50 mlaznih aviona, dok će Južna Koreja dobiti 200 borbenih aviona.

Indonezije je također razmatrala nabavku 11 ruskih borbenih aviona SU-35, te odlučila krenuti u nabavku ovih aviona ali nakon što je Rusija odbila pružiti transfer tehnologije sporazum se našao u zastoju.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021