Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Indija upozorava muslimane iz Kašmira da se odreknu oružja ili da će ih pobiti

Vrhovni indijski vojni komandant u Kašmiru u utorak je rekao majkama da se njihovi militantni sinovi predaju ili će gledati kako ginu, dok su snage sigurnosti pojačale represiju u spornom regionu nakon što je bombaš samoubica ubio 40 paravojnih policijskih snaga.

Militantna grupa Jaish-e-Mohammad (JeM) iz Pakistana preuzela je odgovornost za napad u četvrtak na sigurnosni konvoj, ali pakistanska vlada je demantovala bilo kakvu vezu sa eksplozijom, što je pojačalo napetosti između nuklearnih rivala.

Indijski premijer Narendra Modi, koji se suočava sa opštim izborima do maja, bio je pod domaćim pritiskom da izvrši osvetu, i rekao je da je dao slobodnu ruku sigurnosnim snagama da izvrše “snažan odgovor”.

Pakistanski premijer Imran Khan negirao je u televizijskom obraćanju da njegova zemlja ima bilo kakve veze sa bombardovanjem. On je rekao da je Pakistan spreman da razgovara sa Indijom o terorizmu, ali će se osvetiti ako bude napadnut.

Indijski komandant u svom dijelu podijeljenog Kašmira, general-pukovnik K.J.S. Dhillon optužio je pakistansku špijunsku agenciju (ISI) da stoji iza najsmrtonosnijeg napada na snage sigurnosti u tri decenije pobune u regiji sa muslimanskom većinom.

“Zamolio bih sve majke u Kašmiru da zatraže od svojih sinova koji su se pridružili terorizmu da se predaju i vrate u normalnost”, rekao je Dhillon novinarima u Srinagaru, ljetnjoj prijestolnici države Jammu i Kašmir.

“Inače će svako ko je uzeo pištolj biti ubijen.”

Bombaški napad izvršio je 20-godišnji muškarac čiji su roditelji rekli da se pridružio militantnoj grupi nakon što su ga indijske trupe pretukle prije tri godine.

Indija već dugo krivi Pakistan za skoro 30-godišnju pobunu u Džammu i Kašmiru, njenoj jedinoj državi sa muslimanskom većinom.

Muslimanski Pakistan kaže da pruža samo moralnu i diplomatsku podršku kašmirskom narodu u njihovoj borbi za samoodređenje.

Pakistan je osudio bombaški napad i u utorak je apelirao na Ujedinjene nacije da intervenišu, u svjetlu pogoršanja sigurnosne situacije.

“Osuđivanje Pakistana čak i prije same istrage je apsurdno”, rekao je pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mahmood Qureshi u pismu generalnom sekretaru SAD-a Antoniou Guterresu tražeći angažman SAD-a za smanjenje tenzija.

“Sa osjećajem hitnosti želim da vam skrenem pažnju na pogoršanu bezbjednosnu situaciju u našem regionu koja je prouzrokovana prijetnjom upotrebe sile protiv Pakistana od strane Indije”, rekao je on.

Sjedinjene Države rekle su Indiji da podržavaju njeno pravo da se brani od prekograničnih napada, izjavila je Indija.

Indijske snage su u ponedjeljak ubile tri militanta, uključujući i osumnjičenog organizatora bombaški napad, u 17-satnoj vojnoj operaciji u kojoj je ubijeno i pet vojnika i jedan civil.

Dhillon je rekao da je jedan od militanata ubijenih u ponedjeljak iz Indijskog Kašmira, dok su druga dva iz Pakistana.

“Njih su kontrolisali ISI i Pakistan i komandanti JeM-a”, rekao je Dhillon o bombaškom napadu.

Dhillon nije pružio nikakav dokaz za svoje optužbe i rekao da ne može biti precizniji u vezi sa istragom eksplozije i sumnjivom ulogom pakistanske vojne obavještajne agencije, osim što je zabilježio njene bliske veze s JeM-om.

Džammu i Kašmir, bivša država na granici između Indije i Pakistana, je teritoriji oko kojeg se Indija spori sa Pakistanom još od podjele Indije 1947. godine. Kontrola je podijeljena između dvije zemlje, ali svaka tvrdi da je regija njena u cijelosti.

Susjedi su ratovali tri puta od 1947, dva rata bila su oko Kašmira. Borili su se u bezbrojnim okršajima duž svoje de facto granice, koju posmatraju Ujedinjeni narodi, u himalajskoj regiji.

Bombaški napad izazvao je ogorčenje u Indiji pozivajući se na osvetu koja cirkulira na društvenim medijima i rastuće neprijateljstvo prema muslimanima Kašmiru u drugim dijelovima zemlje sa hinduističkom većinom.

Vlada je upozorila na rastuće napetosti u zajednici.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021