Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Indija održava pomorske vježbe sa Grčkom i Egiptom, što bi trebala biti poruka za Tursku

Indijska fregata INS Tabar i grčka fregata Themistoklis izvode zajedničku pomorsku vježbu (Foto: Twitter)

Indija je zabrinuta zbog formiranja vojnog bloka između Pakistana, Azerbejdžana i Turske, i njihove spremnosti da politički, diplomatski i vojno podrže Pakistan po pitanju Kašmira


U srijedu je fregata indijske ratne mornarice INS Tabar izvela zajedničku mornaričku vježbu s fregatom Themistoklis u morskom području jugozapadno od Krete. Tijekom vježbe izvedena je vježba interoperabilnosti po pitanju komunikacije, naprednih manevara i koordinacije sa mornaričkim helikopterom.

Ova zajednička obuka izvedena je u okviru međunarodne saradnje grčkih oružanih snaga u skladu sa planom nacionalnog odbrambenog štaba. Pomorska vježba doprinosi operativnoj spremnosti, borbenoj sposobnosti i saradnji između Grčke i Indije u bilateralnom segmentu.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis izrazio je posebnu važnost koju Grčka pridaje svojim odnosima s Indijom tokom sastanka s indijskim ministrom vanjskih poslova proteklih dana, dr. Subrahmanyamom Jaishankarom, potvrđujući njihove izvrsne bilateralne odnose.

Nakon dobrodošlice indijskom ministru vanjskih poslova u Atini, Mitsotakis je naglasio da Grčka poseban naglasak stavlja na svoj odnos s Indijom. Istaknuo je da se odnos nije razvijao onako kako bi trebao u prošlosti, ali da postoje ogromne perspektive za budućnost.

New Delhi je izašao iz okvira svoje tradicionalne politike projekcije moći u svom neposrednom regionu. Sada Indija aktivno teži novim partnerstvima izvan svog tradicionalnog dosega. Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar izjavio je u septembru prošle godine da njegova zemlja Grčku smatra “strateškim partnerom”.

Indija na ovaj način nastoji da se suprotstavi savezu između Pakistana i Turske, koji optužuju Indiju za okupaciju Kašmira. Prema objavljenim informacijama od strane grčkog portala Pentapostagma, Indija planira izvoditi pomorske vježbe s egipatskom mornaricom, te se indijska fregata IANS Tabar uputila prema egipatskoj luci.

Indija je već izrazila zabrinutost da bi Turska mogla poslati svoju plaćeničku vojsku, da se bore u Kašmiru, kao i drugo tursko vojno osoblje. Zbog toga je New Delhi identificirao Grčku i Egipat kao dio svojih napora da se suprotstavi Ankari, smatrajući da države istočnog Mediterana dobro poznaju turski vojni aparat – nešto što Indija nema.

Uz smanjenu ulogu SAD-a i NATO-a u Afganistanu, uz pretpostavku da će preuzeti kontrolu nad aerodromom u Kabulu, može se očekivati ​​da će se Turska u narednim godinama uključiti ​​u pitanja Južne i Srednje Azije – još snažnije nego što je to slučaj trenutno.

New Delhi će se sigurno protiviti turskoj kontroli aerodroma u Kabulu, dok će američka reakcije oko ovog pitanja testirati temelje američko-indijskih odnosa, i njihovog saveza protiv Kine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021