Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Indija i Iran jačaju strateški savez usmjeren protiv Pakistana, Kine i Turske

Iranski predsjednik Hassan Rouhani pozdravlja indijskog premijera Narendru Modija tijekom ceremonije u Teheranu (Fotografija: Ured iranskog predsjednika/ EPA)

Zbog sve jačeg strateškog saveza između Pakistana i Turske, i Pakistana i Kine, Indija nastoji uspostaviti balans moći kroz stratešku vojno-ekonomsku saradnju sa Iranom

Proaktivnim potezom Indija je napravila nove uvertire prema Iranu, zbog nagovještaja o mogućem “oživljavanju” nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Prošle sedmice je JP Singh, zajednički izaslanik za Iran, Pakistan i Afganistan u sklopu indijskog ministarstva vanjskih poslova, posjetio Teheran.

Postavljajući temelje za bliže veze, održao je političke konsultacije s najvišim dužnosnicima i dobio informacije o napretku u Čabaharu, gdje New Delhi finansira projekt izgradnje luke u Omanskom zaljevu.

New Delhi naizgled čeka ukidanje sankcija Iranu prije nego što se upusti u bilo kakve velike projekte ili poslovne aktivnosti u zemlji.

Iranski predsjednik u posjeti iranskoj luci Čabahar (Foto: Iranski predsjednički ured)

Doista, u tom je smjeru iz Vašingtona bilo nekih pozitivnih naznaka. Ohrabrujuće je što je Robert Malley, jedan od glavnih pregovarača iz nuklearnog sporazuma 2015. godine, imenovan od strane Bajdenove administracije za izaslanika za Iran.

Isto tako, imenovanje Wendy Sherman zamjenicom državnog sekretara također upućuje na moguće zbližavanje SAD-a i Irana, jer je ona vodila tim koji je na kraju zaključio sporazum.

Stoga se New Delhi sprema formalno nastaviti sudjelovati u izgradnji luke Čabahar. Iako je Indija izuzeta od američkih sankcija zbog radova u Čabaharu, radovi i nabavke kao i finansijski aranžmani bili su stavljeni na čekanje od strane Indije.

Slijedom toga, Teheran je isključio Indiju iz raznih projekata, ali situacija se sada vrlo brzo mijenja.

Indija se preko iranske luke u Čabaharu nastoji povezati sa tržištima Srednje Azije i Kavkazom

Indija i Iran također su nedavno održali prve trilateralne razgovore s Uzbekistanom kako bi razmotrili načine zajedničkog korištenja luke za trgovinu. Na kraju, Indija bi željela uključiti Uzbekistan u projekt međunarodnog transportnog koridora sjever-jug za transport tereta između Indije, Irana, Afganistana, Armenije, Azerbejdžana, Rusije, Srednje Azije i Evrope.

Indijska vizija za povezivanje sa Azijom, Rusijom i Evropom (Ilustracija: CSIS.org)

Pozivajući dužnosnike ministarstava vanjskih poslova iz Irana, Afganistana i Uzbekistana, indijsko ministarstvo vanjskih poslova uskoro će održati sastanak u New Delhiju sa zvaničnicima navedenih država.

Trebalo bi se razgovarati o planovima za “brzu regionalnu integraciju”, mogućnostima tranzitne trgovine i stvaranju zajedničkog mehanizma za upravljanje lukom Čabahar.

Neposredno nakon Singhova povratka iz Teherana, New Delhi je ugostio iranskog ministra odbrane Briga. Generala Amira Hatamija. Tijekom svog prvog posjeta indijskoj prijestolnici, Hatami je razgovarao sa svojim kolegom Rajnathom Singhom, a zatim je posjetio grad Bangalore gdje se susreo sa zapovjednikom indijske vojske.

“Teheran i New Delhi imaju zajedničke kulturne i historijske karakteristike, zajedničke pristupe mnogim regionalnim i međunarodnim pitanjima i geografske kapacitete, posebno u Indijskom okeanu,” izjavio je Hatami.

Rekao je da postoji veliki potencijal za proširenje veza, “posebno u odbrambenom i vojnom sektoru”.

Hatami je također naglasio da Iran ima važno strateško mjesto, dok Indija ima dugu obalu, te da su glavne države u regiji koje su uspjele održati stabilne veze.

Dodao je da su “veza između Indijskog okeana i koridora Sjever-Jug, te povezanost sa državama Srednje Azije i Kavkazom temelji na osnovu kojih trebamo nastaviti proširivati odnose.”

“Ti kapaciteti mogu igrati značajnu ulogu u širenju odnosa dviju zemalja, posebno u odbrambenom i vojnom sektoru. “

Iako već postoji sporazum o odbrambenoj saradnji između Irana i Indije iz 2002. godine, ovo putovanje Hatamija moglo bi dati daljnji poticaj strateškim odnosima

Ukoliko se nuklearni sporazum sa Iranom spasi, veća je vjerojatnost da će Iran prestati “gledati prema Istoku” i možda čak smanjiti saradnju sa Kinom. Umjesto toga, pokušat će ponovno uspostaviti saradnju sa zapadnim zemljama, jer je upravo to učinio 2015. godine kada je nuklearni sporazum prvi put primijenjen.

Drugo, budući da Iran i Indija među sobom već imaju odbrambeni pakt, pojačana strateška uloga mogla bi negativno utjecati na kinesko-pakistanske projekte u regiji. Otkako su Kina i Pakistan najavili projekt kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora, Indija se počela osjećati ugroženom sa svih strana.

Pokušavajući slomiti kineski utjecaj u regiji, Indija želi infrastrukturno preusmjeriti Afganistan i Srednju Aziju prema vlastitim rutama. Imajući ključnu ulogu u ostvarivanju ambicija New Delhija, luka Čabahar je u središtu ovih ambicija.

Kako se Indija približava Iranu, sukob između Pekinga i New Delhija otvorit će još jedan front.

Za vrijeme sukoba u Nagorno-Karabahu između Armenije i Azerbejdžana, Pakistan i Turska stali su uz Azerbejdžan, dok su Iran i Indija podržavali Armeniju

Strateška saradnja između Teherana i New Delhija je bez sumnje prijetnja za Islamabad i Peking, ali isto tako i za Ankaru, koja će se suočiti sa snažnijim ambicijama Irana u regiji Kavkaza i ohrabrenom Armenijom.

Armenija je pružala nedvosmislenu podršku Indiji po pitanju Kašmira, dok Azerbajdžan ne samo da podržava, već je i promovirao pakistanski narativ o ovom pitanju.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Stoga, nije teško pretpostaviti da će buduća saradnja između New Delhija i Teherana u Srednjoj Aziji i Kavkazu u određenom smislu ohrabriti poraženu Armeniju.

Međutim, uspjeh iransko-indijske regionalne strategije će ovisiti o nastavku primjene iranskog nuklearnog sporazuma, budući da reintegracija Irana u svjetsku ekonomiju ovisi o ukidanju američkih sankcija.

Autor: F.T

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021