Indija bi se konačno mogla priključiti američkom vojnom savezu protiv Kine

Američka mornarica u Južnom kineskom moru

Dok napetosti između Indije i Kine opasno eskaliraju, New Delhi je navodno odlučio pozvati Australiju da se pridruži Malabar-2020, godišnjim pomorskim vojnim vježbama koje uključuju mornaricu Indije, Japana i Sjedinjenih Država.

Ovaj potez je bio očekivan zbog porasta napetosti u kinesko-indijskim odnosima, jer su trupe obje zemlje i dalje angažirane u međusobnom dugotrajnom sukobu.

Očekuje se da će se Malabar-2020 održati ove godine u blizini Malajskog moreuza, u blizini obala Andamanskih i Nikobarskih ostrva. Australija, međutim, nije bila stalni učesnik indijskih vojnih vježbi Malabar, ali 2007. godine prvi put se priključila pomorskim vježbama Malabar-2007.

Prema izvještajima, ovaj potez bio bi logičan sljedeći korak između Indije i Australije nakon virtualnog samita dvije zemalje, gdje su potpisali presudni sporazum o uzajamnoj logističkoj podršci (MLSA), za uzajamni pristup vojnim bazama, medicinskim i objektima za obuku, rezervnim dijelovima i gorivu.

2018. godine se špekuliralo da bi Indija mogla pozvati Australiju na vježbu Malabar i tako dovršiti četveročlani savez, ali New Delhi je odbio pozvati Australiju, izbjegavajući tako da Malabar poprimi izgled vojnog saveza protiv Kine.

Indijska mornarica također je početkom ove sedmice provela zajedničku vojnu vježbu s Rusijom u istim vodama, što su stručnjaci označili kao pokušaj da udovolje Moskvi, nakon što je New Delhi odbio da se pridruži vojnim vježbama Kavkaz-2020 u kojima su učestvovali Kina i Pakistan.

Iako se veze Kine s Indijom ozbiljno pogoršavaju, veze Pekinga s drugim zemljama jednako su loše. Američka mornarica ostaje spremna da suzbije ambicije kineske vojske da proširi svoj uticaj u Tihom okeanu, kroz održavanje snažnog prisustva u tom području.

Uz snažnu američku podršku američkim saveznicima, Kina je sada okružena s tri zemlje koje posjeduju F-35 borbene avione, ali i Tajvanom koji je sada opremljen naprednim borbenim avionima F-16V.

Kineski južni susjed, Filipini također su zaprijetili Pekingu pozivanjem na obrambeni sporazum koji omogućava SAD-u da vojno pomogne Filipinima, u slučaju agresije na njihov teritorij ili mornicu.

Američka mornarica rasporedila je čak dva nosača aviona u regiju. USS Nimitz i USS Ronald Regan prisutni su u regiji povodom zajedničkih vojnih vježbi, usmjerenih protiv Kine. U regiji je istovremeno prisutna američka Pacifička flota, koja se sastoji od nekoliko desetina ratnih brodova i nekoliko stotina borbenih aviona.

Indijska mornarica je također rasporedila dodatne ratne brodove u Južnokineskom moru i Malajskom moreuzu, kako bi se agresivno suprotstavila bilo kojoj kineskoj akciji protiv indijskih interesa, nakon smrtonosnih sukoba u dolini Galwan 15. juna u Ladahu.

U sukobima je poginulo 20 indijskih i nepoznat broj kineskih vojnika.

Podijelite: