Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

ANALIZA: Kriza u Idlibu, šta Turska može poduzeti?

Turkish President Recep Tayyip Erdogan stands at the mausoleum of Turkey's founder Mustafa Kemal Ataturk on Republic Day in Ankara, Turkey, Thursday, Oct. 29, 2015. (AP Photo/Burhan Ozbilici)

Uprkos pregovorima u Sočiju i višestrukim dogovorenim primirjima, bombardovanje Idliba se nastavilo. Izbjeglički prizori iz Idliba se ne mijenjaju jer Rusija koristeći se režimskom vojskom podstrekuje napetost u ovom gradu.

Rusija ignoriše sav turski trud oko postizanja primirja i provodi svoje planove na terenu.

Ali situacija u Idlibu nije onakvom kakva se čini na prvi pogled, udio unutar krize u Idlibu imaju itekako zapadne države poput SAD-a i drugih.

Dok zvaničnici SAD-a javno govore o primirju u Idlibu, u tajnosti CIA i Mossad manipulišući radikalnim grupama izazivaju unutrašnje napetosti.

Nije li čudno to da je SAD zvanično ostala van sirijskog sukoba? Da li je to uopšte moguće? SAD igra jako lukavu igru u Idlibu, u daljem toku teksta shvatit ćete o čemu govorim.

Od uspostavljanja dijaloga između Rusije i Turske, SAD se našla u izolovanoj situaciji u Siriji, pogotovo od sporazuma iz Sočija

Posljednjih decenija glavni ciljevi SAD-a bili su dovesti Tursku u bezizlaznu situaciju i spriječiti zbližavanje sa Rusijom. Sjetite se obaranja ruskog borbenog aviona koje su proveli piloti-članovi FETO-a, ili ubistva ruskog ambasadora u Turskoj koje je izveo policajac i član FETO-a.

Sve je urađeno sa ciljem da se izazove duboka kriza pa čak i rat Turske i Rusije ali nije uspjelo. Danas se američki pokušaji nastavljaju u Idlibu, preko radikalnih grupa.

Od stupanja na snagu sporazuma iz Sočija, plan je bio da se radikalne grupe u Idlibu razoružaju i udalje iz ove regije. Turska tajna služba krenula je u pravom smjeru kada je u pitanju provođenje dogovora iz Sočija na turskoj strani ali…

U regiju su ušle CIA, Mossad, Britanske i Francuske tajne službe i spriječile provođenje sporazuma, radikalne grupe u Idlibu odbile su predati oružje.

Dogovor iz Sočija između Turske i Rusije trebao je donijeti mir na sjever Sirije, to je bilo u interesu i Rusije i Turske, jer svako drugo rješenje bilo bi na obostranu štetu.

Turska je bila jako blizu da provede ovaj sporazum i razoruža radikalne grupe, ali zapadne tajne službe koristeći Hayet Tahrir Šam i druge radikalne skupine spriječile su provođenje dogovora iz Sočija.

Nisu li ovoga svjesne ruske i turske tajne službe?

Naravno da su svjesne i da znaju sve ovo ali šta u konačnici mogu da urade?

Radikalnim grupama dolazi novac, naoružanje, i pomoć, ko god da im omogući ove beneficije radikalne grupe će raditi po njegovom naređenju.

Bez podrške radikalnim grupama kakvu dobivaju od SAD-a, Izraela i drugih evropskih država, Turska bi odavno uspjela provesti dogovoreno primirje ali to nije u interesu SAD-a i Izraela.

Najveći problem je taj što radikalne grupe u Idlibu ne žele da se odvoje od civilnih grupa, uvijek se kreću izmiješane među civilima.

Tako u situaciji da uđete u otvoreni sukob sa njima, neminovno će nastradati civili, baš kao u slučaju Rusije i režima. Možda iz ovog razloga Turska nije htjela da se uhvati u koštac direktne borbe protiv radikalnih grupa, znajući da će neminovno nastradati civili.

Dok se američki zvaničnici javno izjašnjavaju kako su na strani Turske, njihova djela govore suprotno

Posljednjih dana pristižu osude Rusije iz SAD-a i Velike Britanije, ali šta su učinili u pogledu rješavanja krize u Idlibu?

Njihovi ciljevi su suprotni onome čemu teži Turska, nastoje dovesti Tursku u što težu situaciju i oteti joj energetske izvore u Mediteranu, iscrpiti je i spriječiti da se efektivno suprostavi bilo kome.

Iz ovog razloga nastoje zapaliti plamen sukoba između Rusije i Turske oko sirijskog Idliba.

U tom slučaju Zapad i njihove naftne kompanije izašle bi kao jedini pobjednici.

Da li će doći do direktnog sukoba turskih i ruskih snaga u Idlibu?

Dvije strane imaju različite interese na sjeveru Sirije, ali do sada su uvijek birale pregovarački stol kao način ostvarivanja svojih interesa.

Ne postupi li se u ovom slučaju tako, obje strane će izaći kao gubitnici.

U prošlosti sam pisao o koracima koje Turska mora poduzeti, to je potpuno provođenje dogovora iz Sočija.

Prva stvar koju Turska mora napraviti je razoružati i neutralisati teroriste-plaćenike koje sponzoriše CIA, Mossad a indirektno i Saudijska Arabija i UAE. Tim bi Turska ostavila Rusiju i režim bez posljednjeg argumenta i povoda za bombardovanje Idliba.

Naravno postići ovakvo nešto nije nimalo jednostavno jer ipak radi se o desetinama hiljada plaćenika izmješanih sa civilima unutar i okolo grada.

Turska u ovoj situaciji mora reagovati brzo jer pored izbjegličkog talasa mogla bi se susresti i sa desetinama hiljada naoružanih terorista koji pokušavaju da se infiltriraju unutar granica Turske zajedno sa civilima.

Jedina logična i realna opcija u slučaju Idliba je dogovor, Rusija i režim će zaustaviti ofanzivu i bombardovanje, zauzvrat će Turska morati provesti dogovor iz Sočija u potpunosti.

Autor: Tarık BaşTürk

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021