Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Hulusi Akar u zvaničnoj posjeti Pakistanu sa ciljem širenja vojno-sigurnosne saradnje između dvije zemlje

Turski ministar odbrane prije odlaska u zvaničnu posjetu Islamabadu (FOTO: Facebook)

Turski ministar odbrane, Hulusi Akar, otputovao je u zvaničnu posjetu Pakistanu 10. augusta 2021. godine.


Turski ministar odbrane Hulusi Akar boravi u utorak u službenoj posjeti Pakistanu kako bi sa zvaničnicima razgovarao o bilateralnoj saradnji između Oružanih snaga dvije zemlje.

Očekuje se da će se Akar, koji je doputovao u pakistanski glavni grad Islamabad, sastati s pakistanskim ministrom odbrane Pervezom Khattakom, ministrom odbrane i proizvodnje Zobaidom Jalalom i načelnikom vojske, generalom Qamarom Javedom Bajwom.

Doček ministra Akara na aerodromu u Islamabadu (FOTO: Tursko ministarstvo odbrane)

Prema nezvaničnim informacijama, Pakistan pregovara sa turskom oko nabavke turskih bespilotnih letjelica, dok su u prošlosti sa Turskom zaključene neke od najvećih pakistanskih nabavki naoružanja, poput novih korveta za pakistansku mornaricu iz projekta MILGEM, te jurišnih helikoptera T-129 Atak.

Očekuje se da će Akar razgovarati i o regionalnim pitanjima i najnovijim dešavanjima u Afganistanu. Sjedinjene Države će dovršiti povlačenje svojih snaga krajem ovog mjeseca, prema sporazumu s talibanima, koji je uključivao povlačenje stranih snaga u zamjenu za talibanska obećanja da će spriječiti da se Afganistan koristi za međunarodni terorizam.

Prema sporazumu, talibani su trebali uspostaviti mir s afganistanskom vladom, ali mjeseci razgovora nisu dali željeni rezultat. Vladini zvaničnici apelovali su da se pojača pritisak na susjedni Pakistan, kako bi zaustavilo pružanje logističke i drugih oblika pomoći talibanskoj ofanzivi. Međutim, Pakistan negira da podržava talibane.

Pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshi izjavio je u ponedjeljak da je međunarodna zajednica morala razmotriti neuspjehe afganistanskih snaga sigurnosti pred talibanskim ofanzivama širom Afganistana, izvijestio je Reuters.

Talibanski borci brzo su napredovali u okupaciji teritorije širom Afganistana od maja, uključujući šest prijestolnica u posljednja tri dana, jer su se međunarodne snage gotovo povukle iz zemlje nakon 20 godina borbi.

“Izgradnja kapaciteta, obuka, oprema … gdje je to?” Upitao je Qureshi na konferenciji za novinare. “Pakistan se ne može smatrati odgovornim za neuspjehe drugih,” rekao je dalje. Pojedini zvaničnici tvrde da Pakistan vrši pritisak na talibane da se vrate pregovorima, ali njegove poluge i utjecaj su trenutno ograničeni.

U posljednjih mjesec dana stotine afganistanskih izbjeglica svakodnevno je prelazilo tursku granicu iz Irana. Afganistanci su već druga po veličini izbjeglička zajednica u zemlji nakon Sirijaca, objavljuju medijski izvori, navodeći da se trenutno više od 116 000 Afganistanaca nalazi u Turskoj, prema podacima UNHCR -a objavljenim u aprilu ove godine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021