Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Holandija poziva na zonu zabrane leta nad Idlibom u Siriji

Holandski ministar vanjskih poslova stavit će na stol prijedlog o uspostavljanju no-fly zone u sirijskom Idlibu, za vrijeme sastanaka EU ministara u Zagrebu

Holandija je u petak pozvala na uspostavu zone zabrane leta nad Idlibom na sjeverozapadu Sirije, uoči sastanka diplomata EU u Hrvatskoj.

“Drago mi je što je postignut prekid vatre, ali moramo vidjeti da li će to biti održivo. I dalje smatram da bi bilo veoma mudro dodati no-fly zonu u dogovor o prekidu vatre, to bi mogao biti prvi korak “, rekao je ministar vanjskih poslova Stef Blok u izjavi.

“Još uvijek mislim da nam je jako potrebna zona zabrane letenja jer smo svi vidjeli strašne izvještaje o zračnom bombardovanju u Idlibu. Da bi to zaustavili, morat ćemo uvesti zonu zabrane leta”, dodao je.

Blok je u izjavi početkom ove sedmice objasnio detalje svog prijedloga.

“Idemo svi korak naprijed da barem osiguramo da se napadi iz zraka iznad Idliba zaustave. To znači da nema više sirijskih borbenih zrakoplova ili helikoptera iznad Idliba. Drugim riječima: zona zabrane leta za Asada nad Idlibom”, rekao je Blok.

“EU se mora konsultirati s Rusijom i Turskom kako Assad ne bi imao drugog izbora osim da svoje zračne snage zadrži prizemljenim”, dodao je.

“Zatvaranje zračnog prostora iznad Idliba mora se nadzirati na međunarodnoj razini. Ako se tada dogodi zračni napad u Idlibu, barem ćemo znati ko je odgovoran”, rekao je Blok.

Ankara i Moskva postigle su u četvrtak sporazum o obnavljanju primirja među sukobljenim stranama u Idlibu nakon eskalacije.

Prema protokolu koji su dogovorili turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov kolega Vladimir Putin, primirje je otpočelo u 00:01 sati 6. marta.

Obje strane istakle su važnost prevencije daljnjeg pogoršanja humanitarne situacije, zaštite civila i osiguranja humanitarne pomoći za sve Sirijce kojima je potrebna.

Idlib je posljednje uporište opozicionih i anti-vladinih oružanih grupa od izbijanja sirijskog građanskog rata 2011. godine.

U septembru 2018., Ankara i Moskva postigli su sporazum kako bi Idlib pretvorili u zonu deeskalacije u kojoj su sukobi izričito zabranjeni.

Ali više od 1.800 civila ubijeno je u napadima sirijskog režima i ruskih snaga od tada, kršeći prekide vatre iz 2018. i novi prekid vatre koji je započeo 12. januara.

Prošle sedmice su najmanje 34 turska vojnika ubijena u napadima režima, podižući tenzije između Ankare i Moskve koja podržava Asadov režim.

Nedavna eskalacija natjerala je i novi val sirijskih izbjeglica prema turskoj granici.

Turska, u kojoj se već nalazi oko 3,7 miliona sirijskih izbjeglica, kaže da ne može prihvatiti još jedan val migracija i odgovorila je otvaranjem svojih granica za slobodan prolaz izbjeglica prema Evropi.

Pročitajte još

Evropa

Albanski vojni i policijski čamci spasili su 50 sirijskih izbjeglica zarobljenih uslijed lošeg vremena, dok su čamcem pokušavali doći do Italije, izvijestili su u...

Evropa

Komesar za proširenje Evropske unije u četvrtak je pozvao zemlje zapadnog Balkana da stvore jedinstveno ekonomsko područje, kako bi bolje osjetile i iskoristile blagodati...

Bliski istok

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na trilateralnom samitu o Siriji izjavio je kako će Turska učiniti najbolje što može za mir, sigurnost i stabilnost...

Vijesti

Dvije stotine zračnih napada sirijskog režima i ruskih ratnih aviona pogodile su sirijsku regiju Idlib u posljednja tri dana, izjavio je u četvrtak američki...

Vijesti

Američki State Department potvrdio je svoju podršku naporima usmjerenim na postizanje trajnog primirja u Libiji, pojašnjavajući da će se vršiti pritisak u tom smjeru...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021