Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Hamas nastoji otkriti kako je Izrael ubio njegove vojne vođe na tajnim lokacijama

Fotografija: Twitter/Benjamin Netanyahu

Nakon što je Izrael likvidirao nekoliko Hamasovih vojnih vođa, organizacija je postala zabrinuta zbog toga što je Izrael možda uspio razotkriti tajni komunikacijski sistem grupe


Hamas je ostao duboko šokiran nakon što su brojni njegovi vojni lideri 12. maja ubijeni u izraelskom zračnom napadu, i strahuje da u njegovim redovima postoje oni koji su Izraelu razotkrili Hamasov tajni komunikacijski sistem.

Likvidacije vođa, kroz bombardovanja njihovih tajnih položaja, su izvedena u okviru izraelske vojne operacije u pojasu Gaze, nakon što su frakcije otpora ispalile stotine raketa prema Izraelu 10. maja, kao odgovor na racije izraelske policije koja ja upala u džamiju Al-Aksa, te pokušajima deložacije stanovnika naselja Sheikh Jarrah u Jerusalemu.

Od 14. maja broj stradalih žrtava u Gazi narastao je na najmanje 122, uključujući 31 dijete i 20 žena. Pored toga, oko 900 ljudi je ranjeno, od kojih su neki u kritičnom stanju.

Izraelska vojska objavila je 12. maja da je ubila 16 vođa i pripadnika Hamasa. Brigada Izz ad-Din al-Kassam, vojno krilo pokreta, saopćilo je u izjavi 12. maja da su neki od njihovih vođa ubijeni.

Iako brigada al-Kassam nije otkrila detaljna imena ubijenih vođa koji su stradali u ovim udarima, izraelska vojska je objavila da je među poginulima Jomaa Tahla, zapovjednik Hamasovog projekta cyber sistema i raketne proizvodnje; Jamal al-Zibdeh, vođa razvojnog projekta u sistemu raketne proizvodnje; Kazem al-Khatib, zapovjednik inžinjerijske jedinice u sistemu proizvodnje raketa; Sami Radwan, zapovjednik tehničke uprave u Hamasovoj vojnoj obavještajnoj službi; i Walid Shamali, zapovjednik Uprave za industrijsku opremu u sistemu vojne proizvodnje.

Ismail Haniyeh, šef Hamasovog političkog biroa, komentarisao je likvidacije Hamasovih vođa u izjavi 13. maja, rekavši da, “Ovo je postalo otvoreno suočavanje s neprijateljem, a mi ćemo nastaviti braniti naš narod u Gazi. Kad god lider umre, dugačak niz lidera nosit će baklju i nastaviti put prema pobjedi, oslobođenju i povratku.”

Pouzdani izvor iz brigade al-Kassam izjavio je za Al-Monitor da su ovi čelnici Hamasa bili na meti dok su bili u tajnom tunelu, koji je pokret iskopao ispod ulice Al-Thalathini, jedne od najuzvišenijih ulica u središtu Gaze.

Izvor je naveo da brigade al-Kassam provodi istragu o tome kako je izraelska vojska došla do lokacije vođa Hamasa, što se među zapovjednicima brigade smatra “narušavanjem sigurnosti”. Dalje je ukazao na zabrinutost zbog prodora Izraela u komunikacijsku mrežu koju je brigada Al-Kassam uspostavila u zemlji posljednjih godina, pokrivajući sva područja pojasa Gaze, koju ujedno vođe i članovi brigade koriste za razmjenu vojnih informacija.

Izvor je rekao da je Izrael ranije pokušavao špijunirati mrežu dugi niz godina. Brigada Al-Kassam otkrila je mnoge od ovih pokušaja, posebno pokušaj specijalnih snaga jedinice Sayeret Matkal, povezane sa Izraelskim vojnim obavještajnim direktoratom, da u novembru 2018. godine postavi špijunske uređaje na ovu mrežu u gradu Khan Yunis, u južnom pojasu Gaze.

„Možda je došlo do proboja i izraelska obavještajna služba je uspjela podmetnuti špijunske uređaje, omogućavajući joj da otkrije gdje se nalaze vođe koje su likvidirali. Istražujemo ovo i saznat ćemo što se dogodilo što je prije moguće ”, napomenuo je izvor.

Sigurnosni analitičar Hisham al-Maghari izjavio je za Al-Monitor, da je izraelsko otkrivanje lokacija Hamasovih vojnih vođa i gađanje njihovog skrovišta “glavna briga za pokret”.

Objasnio je da je Hamas zabrinut zbog toga da li je Izrael koristio tehnološke tehnike koje su Hamasu nepoznate da bi otkrio lokacije tajnih skrovišta, ili su informacije do Izraela došle putem špijuna ili sigurnosnog propusta u Hamasovom komunikacijskom sistemu.

Međutim, Maghari ne vjeruje da će ubijanje ovih vojnih vođa onemogućiti Hamasovu sposobnost da razvija svoje rakete i svoju vojnu proizvodnju u budućnosti.

“Hamas će iz ovog događaja [ubijanja] brzo izvući pouke i radit će na tome da se to više ne ponovi,” naglasio je Maghari.

Osim što je likvidirao vojne lidere Hamasa, Izrael je zadao veliki udarac finansijskim mogućnostima pokreta. U razgovoru za Al-Monitor, Mohammed Abu Jayab, ekonomista i urednik novina Al-Eqtesadia u Gazi, umanjio je uprkos tome važnost gubitaka sjedišta organizacije i finansijskih mogućnosti Hamasa.

Rekao je da “uništavanje finansijskih institucija, odnosno ministarstva finansija koje ubire poreze, ne znači da će Hamasovi finansijski izvori biti negativno pogođeni, jer se ova sjedišta mogu lako zamijeniti drugim mjestima nakon završetka ove izraelske agresije.”

Međutim, izraelski kanal Channel 13 izvjestio je da su izraelska vojska i Mossad dobile zeleno svjetlo za likvidacije svih operativaca Hamasa, na svim razinama, kako unutar Gaze tako i izvan nje. Očito implikacija na Iran, Tursku, Katar, Maleziju i druge države koje pružaju podršku i utočište članovima organizacije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021