Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Hamas i Fatah sastaju se u Turskoj radi međupalestinskog pomirenja

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas sa turskim predsjednikom Erdoganom

Nakon što je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas zatražio posredovanje Turske, predstavnici suparničkih palestinskih grupa Hamas i Fatah, trebaju se sastati u utorak u Turskoj, na razgovorima temeljenim na ubrzanju međupalestinskog pomirenja.

Visoki zvaničnik Hamasa, Khalil Al-Hayya, rekao je u utorak da su razgovori usmjereni na provedbu dogovora sa ranijeg sastanka generalnih sekretara dviju rivalskih frakcija, koji se je ranije ovog mjeseca održao u Ramali i Bejrutu.

“Hamas je željan postizanja nacionalnog jedinstva u nadi da će postići sveobuhvatnu nacionalnu strategiju za suočavanje s izazovima i spletkama koje ciljaju palestinsko pitanje”, rekao je u izjavi Khalil Al-Hayya.

Tokom sastanka 3. septembra, Hamas i Palestinska uprava (PA) – kojom upravlja Fatah, dogovorili su se o mnoštvu pitanja, uključujući okončavanje njihovog raskola i podržavanje principa mirne tranzicije vlasti putem izbora zasnovanih na proporcionalnoj zastupljenosti.

Glasnogovornik Fataha, Mounir Al-Jaghoub, ranije je objavio na Twitteru da će se delegacija Fataha sastati s predstavnicima Hamasa, kako bi razgovarali o okončanju palestinske podjele i primjeni dogovorenog sa prethodnog sastanka 3. septembra.

U ponedjeljak je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas telefonirao s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom, od kojeg je zatražio pomoć u tekućim pregovorima kako bi se okončao međupalestinski razdor, navodi službena novinska agencija Wafa.

Razgovori su uslijedili nekoliko dana nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein potpisali sporazume, uz američko posredovanje, o uspostavljanju diplomatskih odnosa s Izraelom.

Palestinske frakcije su 15. septembra pokušale obnoviti jedinstvo protiv Izraela i ispraviti političke podjele.

Palestinska uprava i Hamas dogovorili su se da formiraju zajedničku rukovodstvenu grupu pod nazivom “Objedinjeno nacionalno vodstvo za narodni otpor”, koju čine sve frakcije, kako bi se osigurao “sveobuhvatan narodni otpor” protiv izraelske okupacije.

Palestinska država rukovodit će se valjanosti takozvanog “arapskog konsenzusa”, odbacujući mišljenje da je izolirana zbog nedavnih događaja. Prema Arapskom konsenzusu, arapske države će normalizirati odnose sa Izraelom samo ako Izrael ispuni niz uvjeta i osigura Palestinska prava.

Jedan od zahtjeva je da se Izrael povuče s teritorija koje je zauzeo u šestodnevnom ratu 1967. godine. Drugi je pristanak i priznanje palestinske države sa istočnim Jerusalemom, kao glavnim gradom, dok je treći pronalazak pravednog rješenja za milione palestinskih izbjeglica i njihove potomke.

Hamas i Palestinska uprava su bili u procesu pomirenja u posljednje četiri godine.

Prema sporazumu o ujedinjenju, Hamas će vlastima predati kontrolu nad Gazom, prihvaćajući uspostavljanje jedinstvene vlade pod vodstvom Fataha.

Zauzvrat, palestinska uprava se složila da ukine sankcije i na taj način olakša uslove života u gusto naseljenom gradu.

2018. godine Hamas je prihvatio formiranje vlade nacionalnog jedinstva pod nadzorom Egipta. Prema tom sporazumu, državne službenike u Gazi plaćati će Palestinska uprava. Znalo se da Hamas ne može izvršiti takva plaćanja zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Krajem 2016. godine Hamas i Fatah su održali sastanke u Moskvi, ali nisu uspjevali postići konsenzus. Ali sve veći međunarodni i unutrašnji pritisak na Hamas primorao je stranku da preuzme inicijativu, što je rezultiralo promjenom njihove politike i glavnog kadra.

Hamas je u maju 2017. godine, u glavnom gradu Katara objavio novi program, odvajajući se od Muslimanske braće, ograđujući se od prethodnih zavjeta da će uništiti Izrael i prihvaćajući granice palestinske države iz 1967. godine, ali bez priznanja legitimiteta izraelskoj državnosti.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021