Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Haftarovi zvaničnici traže izraelsku pomoć protiv međunarodno priznate vlade Libije

Pučistički libijski general Halifa Haftar

Zamjenik premijera Haftarove pučističke vlade na istoku Libije dao je svoj prvi intervju za izraelske medije

Libijski zvaničnik blizak pučističkom generala Halifi Haftaru zatražio je podršku Izraela, objavile su u srijedu izraelske novine.

“Nikada nismo i nikada nećemo biti neprijatelji Tel Aviva. Nadamo se da ćete nas podržati”, rekao je Abdul Salam al-Badri, potpredsjednik pučističke “vlade” na istoku Libije, obraćajući se izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu, prenose izraelske novine Makor Rishon.

Al-Badri, koji se nalazi u Haftarovom uporištu Bengaziju, pozvao je Izrael da se pridruži novoj političkoj inicijativi s Grčkom, Kiprom, Egiptom i Libanonom za postizanje zajedničkog sporazuma o pomorskim granicama.

Izjavio je kako se inicijativa suprotstavlja nedavnom sporazumu o pomorskoj granici potpisanom između Turske i međunarodno priznate libijske vlade.

Izrazivši podršku dvodržavnom rješenju između između Palestinaca i Izraelaca, al-Badri je dodao da “Želimo novu kartu koja uzima u obzir interese naših zemalja zajedno s ostalim državama u regiji”.

Libija nema službene veze s Izraelom, dok istovremeno postoji i službena i javna odbojnost prema normalizaciji odnosa s Tel Avivom.

Međunarodno priznata libijska vlada pod napadima je pučističkih Haftarovih milicija od aprila 2019., a u nasilju je ubijeno više od 1.000 ljudi.

Libijska vlada je u martu pokrenula operaciju “Oluja mira” za suzbijanje napada na glavni grad i nedavno je povratila strateške lokacije, uključujući zračnu bazu Al-Watiya i grad Tarhuna, što se smatra značajnim udarcem za Haftarove milicije.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021