Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Haftarove snage i ruski plaćenici moraju se povući prije mirovnih pregovora, kaže libijska vojska

Libijska vojska pozvala je u petak na povlačenje snaga pučističkog generala Halife Haftara, ruske Wagner grupe, kao i sudanskih Janjaweed milicija, prije sastanka Zajedničke vojne komisije u gradu Sirtu, u narednih nekoliko dana.

“Snage podrške operacijama Sirte i Jufra (libijske vojske) pozdravljaju održavanje sastanka Zajedničke komisije (5 + 5) u Sirtu narednih dana”, navodi se u saopštenju libijske vojske.

U izjavi se naglašava neophodnost uklanjanja plaćenika ruskog Wagnera i sudanskih Janjaweed milicija, kao i povlačenje Haftara sa političke scene.

U izjavi se navodi da libijska vojska neće održavati sastanke u području koje je pod kontrolom stranih plaćenika.

Rivalski libijski vojni oficiri postigli su dogovor u utorak za provođenje sporazuma o prekidu vatre, postignutog prošlog mjeseca, a očekuje se da će se uskoro sastati u Sirtu, izjavila je istog dana vršiteljica dužnosti izaslanice Ujedinjenih naroda u Libiji, Stephanie Williams.

Sirte se nalazi na prvoj liniji nedavnog sukoba od sredine juna. Ključni grad Sirte, koji leži oko 450 kilometara (280 milja) istočno od glavnog grada Tripolija, strateški je ulaz za pristup libijskim naftnim poljima.

Strane su se dogovorile da uspostave zajedničku vojnu podkomisiju koja će nadgledati povlačenje vojnih snaga i odlazak stranih plaćenika s linija fronta.

Libija, s najvećim afričkim rezervama sirove nafte, našla se u sukobima gotovo posljednjih deset godina, od svrgavanja dugogodišnjeg lidera Muamera Gadafija, u pobuni koju je 2011. godine podržao NATO.

Zemlja je podijeljena između Vlade nacionalnog jedinstva (GNA), koju podržavaju Ujedinjene nacije, Turska i Katar, sa sjedištem u glavnom gradu Tripoliju i suparničkih pučističkih snaga sa sjedištem u istočnom gradu Tobruku, koje podržava UAE, Rusija i Francuska.

Zaraćene strane vratile su se za pregovarački stol u septembru, u pregovorima pod pokroviteljstvom UN-a, a pregovori su održani u Maroku, Egiptu i Švicarskoj.

9. novembra, politički lideri sukobljenih frakcija se trebaju sastati i održati pregovore u Tunisu.

Čak 75 osoba iz svih sfera života u Libiji sudjelovat će u pregovorima, s ciljem izrade mape puta za predsjedničke i parlamentarne izbore, navodi UN.

Libijski parlamentarci sastali su se u Maroku

Kao dio političkog procesa za uspostavljanje mira i stabilnosti u ratom razorenoj sjevernoafričkoj zemlji, libijski političari iz suparničkih strana sastali su se u četvrtak u najnovijem krugu mirovnih pregovora u Maroku, dok se rađaju nade za trajno političko rješenje gotovo decenije dugog građanskog rata.

Parlamentarci su se sastali u primorskom gradu Bouznika, južno od glavnog grada Maroka, radi pregovora koji su uslijedili uoči velikog sastanka u Tunisu.

Detalji sa razgovora u Maroku nisu objavljeni.

Američka ambasada saopštila je da je ohrabrena što velika većina Libijaca radi, kako bi iskoristila ove historijske prilike za Libiju i obnovili svoj suverenitet i postigli svjetliju budućnost.

Američka ambasada upzorila je sve aktere da ukoliko bi se našli kao prepreka na putu napretka ka postizanju mira, mogli bi se naći na listi američkih sankcija.

Američka ambasada saopštila je da stoji uz one Libijce koji odbijaju nasilje, protive se stranim manipulacijama i okupljaju se u mirnom i patriotskom dijalogu.

Pregovarači ulažu paralelne napore sa ciljem postizanja mira, a vojni dio pregovora ove sedmice se prvi put se održava na libijskom tlu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021