Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sjeverozapadna Libija

Vijesti

Haftarove milicije u bijegu, Libijska vlada oslobodila strateški važnu zračnu bazu

Snage libijske vojske pod komandom vlade Nacionalnog jedinstva (GNA) preuzele su potpunu kontrolu nad zračnom bazom Al-Watiya, u zapadnoj Libiji, od snaga Halife Haftara, koje su napustile bazu ostavljajući iza sebe svu svoju vojnu opremu, oružje i municiju.

Oslobođenje baze potvrđeno je i saopštenjem predsjedničkog savjeta Libije, u kome je rečeno da su libijska vojska i rezervne snage povratile vazdušnu bazu od „Haftarovih kriminalnih milicija i terorističkih plaćenika“.

Predsjedničko vijeće je također pozdravilo hrabrost libijske vojske i rezervnih snaga, nakon što su porazile Haftarove snage i istjerale ih iz strateške važne baze u zapadnoj Libiji.

U međuvremenu, jedan od libijskih zvaničnika izjavio je u ponedjeljak ujutro za lokalne medije da su snage GNA oslobodile Al-Watiju i preuzele svu vojnu opremu u njoj, uključujući i ruski sistem zračne zaštite Pantsir S1, koji su UAE dostavile kao pomoć Haftaru u njegovom ratu protiv Tripolija.

Zaplijenjen ruski Pantsir S1 u zračnoj bazi Al-Watiya od strane vladinih snaga

Snimci i fotografije iz Al-Watiye pokazali su zaplijenu ogromne količine municije i oružja koje su ostavile Haftarove snage.

Libijski zvaničnik je dodao da nakon zauzimanja zračne baze Al-Watiya, snage GNA-e sada mogu lako napredovati prema gradu Tarhouni, obećavajući oslobađanje grada zajedno s južnim Tripolijskim frontovima od Haftarovih snaga, kao narednu fazu oslobodilačkih napora koje predvodi libijska vojska i rezervne snage.

U međuvremenu, zamjenik ministra odbrane GNA Muhamed Al-Sharif potvrdio je za libijsku TV Alahrar da će nakon oslobađanja zračne baze Al-Watiya snage GNA osloboditi i južni Tripoli i Tarhounu od Haftarovih snaga, pohvalivši hrabrost i patriotizam boraca pod komandom GNA.

Pročitajte još

Vijesti

Grad Tahuna, posljednje uporište milicija Halife Haftara na zapadu Libije, oslobođen je, izjavio je glasnogovornik libijske vojske Muhamed Kanunu. Libijska vojska ušla je u...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021