Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Haftarove milicije u bijegu, Libijska vlada oslobodila strateški važnu zračnu bazu

Sjeverozapadna Libija

Snage libijske vojske pod komandom vlade Nacionalnog jedinstva (GNA) preuzele su potpunu kontrolu nad zračnom bazom Al-Watiya, u zapadnoj Libiji, od snaga Halife Haftara, koje su napustile bazu ostavljajući iza sebe svu svoju vojnu opremu, oružje i municiju.

Oslobođenje baze potvrđeno je i saopštenjem predsjedničkog savjeta Libije, u kome je rečeno da su libijska vojska i rezervne snage povratile vazdušnu bazu od „Haftarovih kriminalnih milicija i terorističkih plaćenika“.

Predsjedničko vijeće je također pozdravilo hrabrost libijske vojske i rezervnih snaga, nakon što su porazile Haftarove snage i istjerale ih iz strateške važne baze u zapadnoj Libiji.

U međuvremenu, jedan od libijskih zvaničnika izjavio je u ponedjeljak ujutro za lokalne medije da su snage GNA oslobodile Al-Watiju i preuzele svu vojnu opremu u njoj, uključujući i ruski sistem zračne zaštite Pantsir S1, koji su UAE dostavile kao pomoć Haftaru u njegovom ratu protiv Tripolija.

Zaplijenjen ruski Pantsir S1 u zračnoj bazi Al-Watiya od strane vladinih snaga

Snimci i fotografije iz Al-Watiye pokazali su zaplijenu ogromne količine municije i oružja koje su ostavile Haftarove snage.

Libijski zvaničnik je dodao da nakon zauzimanja zračne baze Al-Watiya, snage GNA-e sada mogu lako napredovati prema gradu Tarhouni, obećavajući oslobađanje grada zajedno s južnim Tripolijskim frontovima od Haftarovih snaga, kao narednu fazu oslobodilačkih napora koje predvodi libijska vojska i rezervne snage.

U međuvremenu, zamjenik ministra odbrane GNA Muhamed Al-Sharif potvrdio je za libijsku TV Alahrar da će nakon oslobađanja zračne baze Al-Watiya snage GNA osloboditi i južni Tripoli i Tarhounu od Haftarovih snaga, pohvalivši hrabrost i patriotizam boraca pod komandom GNA.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021