Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Haftarov glasnogovornik kaže da je rješenje u Libiji putem pušaka, a ne konferencija

Glasnogovornik snaga Halife Haftara, Ahmed Al-Mismari, rekao je da odlazak na međunarodne konferencije nije bio zato što su tragali za političkim rješenjem, jer su uvjereni da je rješenje putem “pušaka i municije”.

Al-Mismari je na konferenciji za medije u nedjelju rekao da ne postoji način za povlačenje Haftarovih snaga iz Sirta ili bilo kojeg drugog položaja koji su kontrolirali, dodajući da će se bitka nastaviti protiv “terorista, kriminalnih milicija, krijumčara i sirijskih plaćenika”.

Objasnio je da je napad na Abu Greina, u kojem je poginulo 20  i ranjena nekolicina Haftarovih vojnika, bio preventivni napad koji je imao za cilj “testirati snagu milicija” i spriječiti ih da napreduju, rekavši da to nije kršenje dogovora o prekidu vatre.

Al-Mismari je rekao da su Erdoganove posljednje izjave o Haftaru kršenje primirja i provokacija upućena libijskim arapskim snagama.

U međuvremenu, Libijsko predsjedničko vijeće pozvalo je zemlje i organizacije koje sudjeluju na Berlinskoj konferenciji da preuzmu svoju odgovornost protiv novih kršenja primirja koje su izvele snage Halife Haftara.

U izjavi u ponedjeljak, Predsjedničko vijeće kaže da će preispitati sudjelovanje u bilo kojim nadolazećim dijalozima, optužujući države koje su tražile primirje da nisu obezbjedile provođenje primirja od strane Haftara.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021