Grčka vojska: kopnene, zračne i mornaričke snage – komparacija sa turskom vojskom

Grčki Dassult Mirage 2000 opremljen krstarećim raketama SCALP EG (Storm Shadow)

Nakon analize egipatskih zračnih snaga i mornarice, kroz ovaj tekst ću analizirati i napraviti komparaciju na sličan način između grčke i turske vojske.

O odnosima Grčke i Turska, ne treba puno govoriti. Radi se o državama koje su međusobno ratovale kroz historiju. Danas ponovo, više nego ikad u posljednjoj deceniji, napetost između dvije države ne jenjava, prijetnje ratom postale su učestale.

Potencijalni rat između navedene dvije države, vodio bi se u zraku, na kopnu i moru. Zbog toga ćemo ukratko analizirati svaki od navedenih segmenata na grčkoj i turskoj strani. Otkrit ću vam prednosti Grčke vojske, i obratno, prednosti koje posjeduje turska vojska.

Grčke kopnene snage – komparacija

Kada pogledamo grčku populaciju, brojnost i opremljenost kopnenih snaga, možemo reći kako je to prilično dobro opremljena vojska, u odnosu na sve ostale države Balkana. Grčki vojni budžet za ovu godinu iznosi 4,9 milijarde dolara, dok je na turskoj strani gotovo četri puta veći, 19 milijardi dolara, prema dostupnim informacijama.

Kada su u pitanju tenkovi, najnapredniji tenk u grčkim kopnenim snagama je njemački Leopard 2A6 kojeg posjeduju 170 primjeraka. Kada je riječ o balističkim i raketnim sistemima, Grčka posjeduje 36 primjeraka američkih višecijevnih raketnih sistema M270, i sovjetski BM-21 116 primjeraka.

Dometi navedenih sistema ne prelaze 70 kilometara.

Na turskoj strani situacija je drugačija, kada je u pitanju najnapredniji tenk u turskim kopnenim snagama, to je Leopard 2A4T. Turska posjeduje 325 primjeraka ovog tenka, što je gotovo duplo veći broj u odnosu na Grčku.

Kada uzmemo u obzir ostale tenkove u inventarima grčke i turske vojske, možemo zapaziti kako turci posjeduju duplo veći broj tenkova, u odnosu na Grčku.

Kada je riječ o raketnim sistemima i balističkim raketama, turska vojska daleko bolje stoji u ovom segmentu zbog duplo većeg broja artiljerijskih i raketnih sistema, koji imaju višestruko veći domet u odnosu na grčke.

Ovdje se posebno ističe taktički balistički sistem Bora Khan, čija preciznost i zona odstupanja prema informacijama pojedinih turskih vojnih stručnjaka ne prelazi 10 metara.

Lansirana raketa može da mijenja putanju kretanja kroz navođenje satelitskom korekcijom, što automatski smanjuje i onemogućava grčku zračnu odbranu da presretne ovaj balistički projektil.

Zvanični domet balističkih raketa Bora Khan sistema iznosi 280km i koristi bojevu glavu velike razorne moći. Turska vojska posjeduje i drugi balistički sistem pod nazivom J-600T u varijantama Yıldırım l i Yıldırım ll , čiji je domet 300 kilometara.

Grčka posjeduje isto tako snažnu protuzračnu odbranu sastavljenu od sistema S-300, Patriot Pac ll i Pac lll, Tor M1 i drugi.

Patriot koji posjeduje Grčka, pokazao se dobrim u odbrani od balističkih raketa kratkog dometa.

Domaći turski sistem potuzračne odbrane srednjeg dometa – Hisar-O

Turska zračna odbrana sastavljena je od S-400, domaćih sistema Hisar-A i Hisar-O, Korkut, modernizovani MIM-23 Hawk i drugi stariji sistemi.

Ali za razliku od Grčke, Turska posjeduje napredne sisteme za elektronsko ratovanje-ometanje poput Korala, Milkara i drugih sistema. Navedeni turski sistemi su se pokazali jako uspješnim u suzbijanju neprijateljskih sistema zračne zaštite u Siriji i Libiji.

Grčke zračne snage – komparacija

Grčke zračne snage su vjerovatno najopremljeniji i najsnažniji dio grčke vojske. Glavnu udarnu snagu grčkih zračnih snaga čini 153 višenamjenska aviona F-16, američke proizvodnje, u C i D varijanti. Grčka posjeduje rakete dugog dometa AIM-120 AMRAAM zrak-zrak, kao i turske zračne snage.

Grčke zračne snage posjeduju i krstareće rakete SCALP EG, dometa prema zvaničnim izvorima 400 kilometara. Ujedno SCALP EG bi bio najveći adut grčkih zračnih snaga protiv turske vojske, jer sa ovim krstarećim raketama moguće je gađati kopnene mete unutar turskog teritorija.

Grčka prema zvaničnim podacima posjeduje 90 krstarećih raketa SCALP EG, koje je nabavila od Francuske. Za razliku od Grčke, turska vojska posjeduje domaće SOM krstareće rakete, koje su naprednija varijanta u odnosu na SCALP EG, međutim sa nešto manjim dometom.

Grčka posjeduje i 4 AWACS zračna radara modela Embraer R-99, radi se o ekonomičnoj verziji AWACS-a, sa nešto slabijim mogućnostima u odnosu na turske Boeing 737 E-7.

Embraer R-99 AWACS zračni radar

Najveći nedostatak grčkih zračnih snaga je to što nemaju mogućnost nadopune goriva u zraku, kao što posjeduje turska vojska sa svojih 7 KC-135 zračnih tankera.

Dok Grčka posjeduje 153 borbena aviona F-16 u C i D varijanti, turske zračne snage posjeduju 245 F-16 u C i D varijanti. Turski F-16 su u fazi opremanja i modernizacije sa novim AESA radarima, i sistemom za elektronsko ometanje SPEWS ll, što će ih učiniti daleko moćnijim u odnosu na grčke borbene avione F-16.

Pored borbenih aviona, turska bolje stoji i sa teretnim-transportnim aviona, koje posjeduje u duplo većem broju u odnosu na Grčku.

Uz sve navedeno, Turska posjeduje ozbiljnu domaću proizvodnju bespilotnih letjelica, za razliku od Grčke koja je ovo polje potpuno zapostavila.

Kada je riječ o helikopterskim snagama i tehnici, turska vojska i tu daleko bolje stoji u odnosu na Grčku, počevši od domaćeg jurišnog helikoptera Atak T-129, transportnog S-70 i drugih.

Grčka mornarica – komparacija

Grčka mornarica sastavljena je od 13 fregata, 11 podmornica, brojnih patrolnih, logističkih i drugih brodova.

Međutim, mornarički segment gdje grčka mornarica najbolje stoji je podmornička flota, grčka mornarica iako ne posjeduje veći broj podmornica u odnosu na Tursku, grčke podmornice su nešto naprednije i modernije.

Ovdje se posebno ističu četri njemačke podmornice klase U214, koje su daleko novija tehnologija u odnosu na turske klase 209.

Grčka podmornica klase 214 – grčkog naziva Papanikolis (S-120), u Kielu, 2008. godine.

Međutim, kada je u pitanju protupodmorničko ratovanje, turska vojska ovdje opet bolje stoji sa daleko većim brojem mornaričkih aviona i helikoptera za praćenje i otkrivanje podmornica.

Turska mornarica generalno posjeduje veći broj ratnih brodova, koji su u prosjeku moderniji u odnosu na grčke ratne brodove.

Turska mornarica i zračne snage posjeduju daleko veće mogućnosti mornaričkog i zračnog desanta u odnosu na Grčku, čije su mogućnosti skromne i uglavnom defanzivnog karaktera.

Glavna protubrodska udarna snaga grčke mornarice su protubrodske rakete Exocet i Harpoon, čiji domet ne prelazi 200 kilometara. Na drugoj strani, turska protubrodska raketa Atmaca ima domet prema dostupnim informacijama od 240-280 kilometara.

Finalni zaključak

Kao što se moglo zaključiti iz gore navedenih činjenica, Grčka u određenim segmentima ima određeni paritet sa turskom vojskom, pogotovo kada su u pitanju protuzračna odbrana, podmornička flota.

Turska posjeduje nadmoć u brojnosti vojne tehnike, raketnih sistema, borbenih aviona, tenkova, ratnih brodova i šire.

Ukoliko bi došlo do potencijalnog sukoba, on bi se vjerovatno vodio prvenstveno na moru i u zraku, tačnije okolo grčkih otoka pa tek onda na kopnenoj granici. U ovom slučaju, turska vojska ima veliku prednost u odnosu na grčku vojsku.

Ovo su neki od razloga:

– Naprednija i višeslojna zračna zaštita uz protuzračni sistem S-400, Hisar-A, Hisar-O, Korkut

– Turska vojska posjeduje masovniji inventar domaćih krstarećih i protubrodskih raketa

– Turska vojska posjeduje daleko veće mogućnosti zračnog-padobranskog i pomorskog desanta, zbog višestruko većeg broja transportnih aviona i helikoptera, amfibijski, logističkih brodova. To u prevodu znači da turska vojska ima nadmoć kada su u pitanju većina grčkih otoka u istočnom Mediteranu, koje Grčka ne može ili nema čim da brani.

– Turski borbeni avioni u prosjeku mogu provesti daleko više vremena u zraku, imaju daleko veći domet zbog mogućnosti nadopune goriva u vazduhu.

– Za razliku od Grčke, turska posjeduje satelite za osmatranje zemlje visoke rezolucije Göktürk-1, Göktürk-2, uz pomoć kojih može pravovremeno pratiti svaki pokret grčke vojske. Dok Grčka ne posjeduje ovakve mogućnosti.

– Za razliku od Grčke, turska posjeduje veliku-domaću flotu bespilotnih letjelica, koje su se uz kombinaciju sa elektronskim ometanjem, pokazale jako efektivnim u suzbijanju neprijateljske protuzračne odbrane i uništavanju neprijateljskih oklopnih jedinica.

Pored navedenih prednosti, sami raspored grčkih vojnih i zračnih baza u odnosu na turske baze, donosi turskoj veliku prednost. Radi se o tome da turska vojska ima mogućnost dejstvovanja po gotovo svim grčkim vojnim bazama i aerodromima, koje su u dometu turskih taktičkih balističkih i krstarećih raketa SOM, dok su mogućnosti Grčke u ovom pogledu vrlo ograničene i male.

Ujedno Turska koristi sve blagodati koje nosi domaća proizvodnja naoružanja, u odnosu na Grčku, koja je potpuno ovisna o vanjskom uvozu.

Da li Grčka ima šansu da izađe kao konačni pobjednik iz potencijalnog budućeg sukoba, ostavljam ponovo vama da zaključite.

Autor: F.T

 

Podijelite:

Komentariši