Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Grčka, UAE i Saudijska Arabija razmatraju zajednički vojni savez

(Fotografija:. staratalogia.gr)

Atina razmatra mogućnost raspoređivanja proturaketne baterije Patriot u Saudijsku Arabiju kako bi joj pomogla u borbi protiv prijetnji iz Jemena. Grčki ministar vanjskih poslova spreman je posjetiti Rijad kako bi zaključio sporazum o vojnoj saradnji

Grčka razmatra mogućnost raspoređivanja proturaketne baterije Patriot na Saudijskom tlu kako bi pomogla Kraljevini da ojača protuzračnu odbranu od raketnih napada na njenu kritičnu infrastrukturu, uglavnom od strane Hutija, podržanih od strane Irana, u Jemenu.

Govoreći pred odborom za vanjske odnose i odbranu u Grčkom parlamentu, ministar vanjskih poslova Nikos Dendias rekao je kako su dvije zemlje možda blizu potpisivanja sporazuma o raspoređivanju snaga. Sporazum će omogućiti da grčko vojno osoblje bude raspoređeno u Saudijskoj Arabiji kao i raspoređivanje grčkih protuzračnih sistema Patriot na Saudijskom tlu.

Insistirao je na tome da je Patriot odbrambeni, a ne ofanzivni sistem i izrazio je spremnost da uskoro posjeti Rijad kako bi zaključio sporazum.

Dendias je razgovarao o transportu Patriot baterija i jačanju bilateralnih odbrambenih veza sa Saudijskim kolegom princom Faisal bin Farhanom u januaru 2020. godine, kada je posjetio Atinu.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis razgovara s ministricom Emirata Reemom Ebrahimom Al-Hashimy i Saudijskim ministrom vanjskih poslova Faisalom bin Farhanom Al Saudom 21. februara u Atini (Fotografija: AFP)

Transport je odgođen zbog pandemije koronavirusa, ali dvojica zvaničnika razgovarali su o načinima kako ubrzati isporuku na marginama foruma “prijateljstva” u Atini početkom ovog mjeseca, rekao je Dendias.

Dominatna politika Turske u Istočnom Mediteranu primorala je Grčku da se aktivno, diplomatski i vojno, poveže s Arapskim zemljama poput Saudijske Arabije i UAE.

Turska je osudila forum “Prijateljstva” koji je u Atini organizovan od strane Grčke, zajedno sa šest drugih država, proglasivši to pokušajem stvaranja “neprijateljskog” saveza protiv Ankare.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova posebno je imenovalo Grčkog ministra vanjskih poslova Nikosa Dendiasa, optužujući ga za “klevetu” Turske na sastanku koji se održao u Atini uz učešće Egipta, Francuske, Saudijske Arabije, UAE, Bahreina i Kipra.

„Neutemeljene optužbe i klevete protiv Turske koje je izrekao grčki ministar vanjskih poslova tijekom konferencije za novinare održane na kraju ovog foruma, a koji navodno„ nije protiv nikoga “, pokazuju da je ova inicijativa zapravo pokušaj formiranja saveza izgrađenog na neprijateljstvu prema Turskoj, a ne na „prijateljstvu“, kako je navedeno “, navodi se u saopćenju turskog ministarstva.

“Ovaj stav koji se pokazuje prema Turskoj je neprijateljski, posebno u vrijeme kada se pokušaji uspostavljanja iskrene i inkluzivne saradnje u Istočnom Mediteranu vode kroz prijedlog Turske za međunarodnom konferencijom.”

U novembru su Grčka i UAE potpisali sporazum o međusobnoj odbrani radi zaštite od zajedničkih prijetnji, dok su dvije zemlje održale zajedničke vojne vježbe.

[custom-related-posts title=”Povezano” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Razgovori između Rijada i Atine o raspoređivanju baterije odbrambenog sistema Patriot počeli su u posljednjim danima mandata prethodne grčke vlade.

Plan je da sa Patriot sistemom u Saudijskoj Arabiji bude stacionirano oko 40 grčkih oficira. Rijad će pokriti troškove prijevoza i nadogradnje sistema.

Patriot se smatra jednim od najboljih proturaketnih sistema na svijetu. Njegov radar može pokriti područje do 170 km, te može gađati zračne ciljeve u dometu do 150 km.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021