Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Grčka ratifikovala sporazum sa Egiptom, Turska održava vojne vježbe

Turska mornarica u istočnom Mediteranu

Grčki parlament ratificirao je pomorski sporazum s Egiptom, nekoliko sati nakon što je Turska objavila da će njena mornarica održati pomorske vježbe u Sredozemlju.

Grčki parlament je ratificirao u četvrtak sporazum o pomorskom razgraničenju unutar istočnog Mediterana, koji su grčki i egipatski ministri vanjskih poslova potpisali 6. augusta ove godine.

Na sjednici održanoj prethodnog dana, Grčki parlament ratificirao je i sporazum o pomorskom razgraničenu sa Italijom, potpisan 9. juna ove godine.

Dogovoreno pomorsko razraničenje između Grčke i Italije

Ratifikacija je uslijedila nedugo nakon što je šef njemačke diplomatije Heiko Maas u ponedjeljak posjetio Grčku i Tursku, i pokušao ohrabriti obje strane na dijalog i izbjegavanje konflikta u toj regiji.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske oštro je osudilo takav sporazum između Grčke i Egipta, kojim se negiraju prava Turske, koja ima najdužu obalu u Mediteranu.

Ističući kako Grčka i Egipat uopće ne graniče na moru, tursko Ministarstvo je saopćilo da je grčko-egipatski sporazum ništavan i nevazeći.

Naglasivši da se granice koje su Grčka i Egipat odredile u istočnom Mediteranu, nalaze i turskom kontinentalnom pojasu. Ankara je poručila da ne priznaje takve dogovore ni za stolom, što će se pokazati i na terenu.

Grčka i njeni partneri pokušavaju osporiti pravo Turskoj na istraživanje i eksploataciju energetskih rezervi u istočnom Mediteranu, a Turska se pak zalaže za dijalog, te poštenu i pravednu raspodjelu među zemljama te regije.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis najavio je u parlamentu još jedan nacrt zakona, kojim će prema međunarodnim pomorskim konvencijama produžiti grčku obalnu zonu u Jonskom moru, sa šest (oko 11 km) na 12 nautičkih milja (22 km).

Ankara je upozorila da bi sličan potez na istoku Grčke bio povod za rat

Turska i Grčka, NATO članice, sukobljavaju se oko prava na potencijalne energetske resurse na području istočnog Sredozemlja, temeljene na oprečnim tvrdnjama o opsegu njihovih kontinentalnih pojaseva.

Napetosti su eskalirale ovog mjeseca nakon što je Ankara poslala brod za seizmička istraživanja Oruc Reis, u sporno područje, nakon potpisivanja sporazuma između Atine i Kaira.

Ekskluzivne ekonomske pomorske zone daju pravo državama na eksploataciju prirodnih resursa. Smatra se da je istočno Sredozemlje bogato prirodnim gasom, koji je do danas uglavnom neistražen.

Kako je spor eskalirao, Francuska je u srijedu objavila da se pridružuje vojnim vježbama s Italijom, Grčkom i Kiprom u istočnom Mediteranu.

Glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy izjavio je da je raspoređivanje francuskih borbenih aviona na Kipru kršnje ugovora u vezi s kontrolom i administracijom otoka, nakon sticanja neovisnosti 1960. godine.

Aksoy je rekao da je stav Francuske opasno potaknuo Grčku i Kipar da dodatno eskaliraju napetosti u regiji.

Turski zvaničnici najavili su da će ubuduće odgovoriti na provokacije od strane Grčke.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021