Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Grčka otvorila vatru prema turskoj strani granice, ubijen jedan turski državljanin

Grčki ministar odbrane Nikolaos Panagiotopoulos sa zvaničnicima grčke vojske (FOTO: Grčko ministarstvo odbrane)

Heleni Vakali, otpravnik poslova u ambasadi Grčke u Ankari, pozvan je u nedjelju u tursko ministarstvo vanjskih poslova kako bi mu bila uručena diplomatska nota zbog smrti turskog državljanina uslijed prekogranične vatre sa grčke strane, prema diplomatskim izvorima.


Tursko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je u nedjelju diplomatsku notu Grčkoj zbog ubistva turskog državljanina, u sjeverozapadnoj pokrajini Edirne, u otvorenoj vatri sa grčke strane granice.

Heleni Vakali, otpravnik poslova Grčke u Ankari, pozvan je u ministarstvo i dobio diplomatsku notu, s oštrom reakcijom iz Turske na smrt turskog državljanina uslijed grčke vatre, koja je prešla preko turske granice u subotu navečer, prema diplomatskim izvorima .

Vakali je obaviješten da Turska zahtijeva da dobije informacije o ishodu istrage o incidentu od grčke strane, da ubica ili ubice budu uhapšeni i kažnjeni, te da se poduzmu mjere da se spriječi ponavljanje ovakvog događaja, uz prava na odštetu žrtvama incidenta i njihovim porodicama, dodaju izvori.

Jedan turski državljanin ubijen je u subotu navečer u selu Adasarhanli u blizini rijeke Marice,, zbog otvorene vatre sa grčke strane granice.

Mehmet Durgun (43) i Süleyman Şener (60), dvojica stanovnika sela, bili su pored rijeke Marice, koja čini granicu s Grčkom, kada je Mehmet Durgun pogođen u lice i preminuo je na mjestu događaja.

Grčka strana je saopćila da se radilo o krijumčarima migranata, ali da grčka strana nije otvorila vatru, objavio je Greekcitytimes.

Penzionisani kontraadmiral turske mornarice, Cihat Yaycı, izjavio je u jednom TV gostovanju proteklih dana “da šumske požare koji razaraju Tursku nisu izazvali slučajnost ili nemar, već saradnja između Grčke i Radničke partije Kurdistana (PKK).”

Napominjući da su mjesta izbijanja požara bila najplodnija zemljišta u zemlji, Yaycı je dodao: „Požar u ovim regijama nije uzrokovan nesrećom ili nekim nemarom, ovdje postoji namjera. Država se suočava s ozbiljnim terorom Grčke i PKK. “

Broj poginulih u požarima na južnoj obali Turske porastao je na četiri, a vatrogasci su se proteklih dana borili sa požarima nakon evakuacije desetina sela i nekih hotela. Događaji posljednjih dana će dodatno zaoštriti ionako vrlo nestabilne odnose između Grčke i Turske.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021