Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Grčka nastoji isprovocirati vojni odgovor Turske u Istočnom Mediteranu i Egeju

Grčka fregata Psara (F-454)

Atina izvodi podmorničke vojne vježbe s ciljem eskalacije napetosti na Egeju i Mediteranu, tvrde turski izvori

Od ponovnog pokretanja pregovora o seizmičkim istraživanjima između Turske i Grčke ove godine, Grčka je nastavila eskalirati napetost u regiji, prema tvrdnjama turskih izvora.

Grčka je “sprovela mnoge aktivnosti, od vježbi do podmorničkih misija, s ciljem eskalacije napetosti na Egeju i nastavlja svoj beskompromisni stav”, izjavili su izvori iz turskog Ministarstva odbrane.

Turski istraživački brod TCG Cesme započeo je svoje naučno-tehničko istraživanje u vezi sa hidrografijom u međunarodnim vodama sjevernog Egejskog mora.

Istraživanje broda TCG Cesme opisano je kao “potez koji ne olakšava poboljšanje odnosa između dvije zemlje” navodi se u izjavama Grčke.

Izvori iz turskog ministarstva odbrane, koji su zatražili da ne bude imenovani zbog ograničenja u medijiskim istupima, izjavili su da će istraživački brod TCG Cesme vršiti naučna i tehnička istraživanja u sjevernom Egeju do 2. marta, kao dio svog godišnjeg programa aktivnosti.

Izvori su naglasili da su studije koje nisu pokrivale morsko dno izvedene u potpunosti u skladu sa Bernskim sporazumom iz 1976. godine.

Prema izvorima iz ministarstva, istraživački brod HS Naftilos grčke mornarice provodio je slična istraživanja u područjima sjeverno i zapadno od ostrva Lesbos i sjeverno od ostrva Chios i Ahikerya (Icaria), koja uključuju i međunarodne vode, između novembra i decembra 2020. godine.

Izvori su također istakli da je grčki istraživački brod AEGAEO provodio podvodna istraživanja u područjima koja uključuju i međunarodne vode, između ostrva Krete i poluotoka Peloponeza, nakon početka pregovora između Ankare i Atine 25. januara.

“Trenutno Grčka nastavlja podvodne aktivnosti, koje je započela u područjima sjeverno od Krete, sa pomorskim upozorenjem NAVTEX 18. februara 2021. godine, i nije jasno kada će završiti”, dodali su izvori.

Ministarstvo je naglasilo da su aktivnosti istraživačkog broda TCG Cesme “naučna i tehnička istraživanja koja se provode u potpunosti u skladu s međunarodnim pravom i bilateralnim sporazumima”.

“Izjave Grčke da smo poduzeli akcije koje eskaliraju napetost ne odražavaju istinu”, rekli su izvori.

“U periodu dok traju razgovori između naših zemalja, ove izjave koje je Grčka dala s jasnom namjerom da javno obmane međunarodnu zajednicu prate se sa žaljenjem i zaprepaštenjem.”

“Ove izjave jasan su pokazatelj grčke zategnutosti i beskompromisnog stava koji ne želi rješavati probleme pregovorima i dijalogom”, dodali su izvori.

‘Grčka je strana koja pokušava eskalirati napetost’

Izvori iz ministarstva takođe su rekli da je Grčka izvela vojnu vježbu sa 20 brodova i mnogim vazdušnim elementima na tom području koje takođe uključuje međunarodne vode, sjeverozapadno od ostrva Skyros, od 25. januara, kada su započete konsultacije.

Izvori su također podsjetili da je Grčka u svojim NAVTEX upozorenjima o aktivnostima njenih podmornica između 10. i 17. februara navela ostrva Bozbaba (Agios Efstratios), Samotrakiju, Limnos, Tasos, Lezbos, Hios, Psara, Ahikeriju i Samos – koja imaju demilitarizovan status – unutar teritorijalnih voda.

[custom-related-posts title=”Povezano” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Uprkos grčkim “provokativnim akcijama” tijekom istražnih razgovora, Turska nastavlja zadržavati smiren stav prema rješavanju problema “uzajamnim dijalogom i pregovorima”, dodali su turski izvori.

„Naše očekivanje od Grčke zauzvrat za naš konstruktivan stav koji održavamo od početka jest da će se odreći svog beskompromisnog stava i svojih postupaka i diskursa koji eskaliraju napetost, te nastojati probleme riješiti iskrenim pristupom kroz dijalog i pregovore “, dodaje se u izjavi.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021