Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Grčka mornarica pokušala zaustaviti brod “CIRKIN” u Mediteranu, turske ratne fregate ih zaustavile

TCG Kınalıada (F-514), korveta koja je ušla u aktivnu upotrebu turske mornarice 2017. godine

Teretni brod za koji se sumnja da je prevozio oružje u Libiju odbio je poziv za inspekciju koji je poslala grčka fregata, u okviru operacije IRINI, čiji je cilj zaustaviti dotok naoružanja u Libiju

Brod pod nazivom Ro-Ro CIRKIN primijećen je u srijedu ujutro u Sredozemnom moru, pod tanzanijskom zastavom, dok su ga pratile tri fregate turske mornarice.

Prema medijskim izvještajima, italijanski zapovjednik operacije IRINI uputio je grčku fregatu HS Spetsai da izvrši inspekciju plovila.

Grečka fregata Spetsai je poslala helikopter koji je teretnom brodu poslao inspekcijski signal.

Poziv je odbijen reakcijom jedne od turskih fregata rekavši da je brod “Cirkin” pod zaštitom Turske Republike”, javila je televizija ANT1. Helikopter je bio primoran da se povuče, kao i grčka fregata.

Incident se dogodio jugozapadno od ostrva Krete, u međunarodnim vodama u srijedu ujutro.

U pomorsku operaciju IRINI uključene su Italija, Francuska i Njemačka, uključujući i neke druge EU države.

Turska podržava Vladu nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju, na čiji legitimni poziv u pomoć je Turska poslala pomoć u vojnoj opremi i osoblju.

Prema dosadašnjim iskustvima operacija IRINI kojom rukovodi EU, uglavnom je bila usmjerena na spriječavanje dotoka naoružanja međunarodno priznatoj vladi GNA, dok pučističke snage Halife Haftara nesmetano primaju pošiljke naoružanja, čak i od pojedinih EU država.

Iz ovoga razloga Turska i međunarodno priznata vlada u Tripoliju odbijaju prihvatiti legitimnost nepravednog pristupa država EU prema sukobu u Libiji.

Incident su zvanično potvrdile i Turska i Grčka strana.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021