Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Grčka je krenula u hitnu nabavku F-35 i Rafale kako bi ostvarila nadmoć protiv Turske

Američki višenamjenski borbeni avion pete generacije F-35 (FOTO: US Air Force)

Grčka je zvanično zatražila ponudu od SAD-a da kupi između 18 i 24 F-35, i želi ih tako brzo, da je spremna prihvatiti polovne avione USAF-a, prema zvaničnicima Pentagona i izvještajima grčkih medija

Grčko ministarstvo odbrane je 6. novembra Pentagonu poslalo službeni zahtjev u kojem traži “hitnu” kupovinu aviona, tako da bi prve isporuke mogle da budu isporučene 2021. godine. U dokumentu grčkog ministarstva, prema pojedinim izvorima se naglašava da je ovaj vremenski okvir “presudan”.

Iako nije jasno zašto Grčka ovaj vremenski okvir smatra tako kritičnim, pojedini analitičari smatraju da je ovaj vremenski okvir povezan s garancijama za kredit Evropske unije, koje će isteći u narednim mjesecima.

Finansiranje se također smatra razlogom zbog kojeg bi Grčka mogla biti voljna prihvatiti polovne F-35 avione, korištene od strane američke vojske. U grčkom zahtjevu (LOR) je navedeno da će na prodaju utjecati brzina isporuke, konfiguracija zrakoplova i “plan otplate”.

Grčka je javno izrazila želju za nabavkom F-35 početkom 2019. godine, ali fiskalni problemi spriječili su Grčku da se ozbiljno pozabavi pitanjem nabavke.

Pojedini američki zvaničnici kažu da trenutno ne postoje avioni F-35 koji su višak u američkoj vojsci, tako da nije sigurno da li postoji bilo koji polovan zrakoplov koji bi mogao biti dostupan na prodaju za Grčku.

Američki zvaničnici u prošlosti su pozizvali Grčku da kupi F-16V Block 70/72 Viper, najnapredniju verziju F-16 koja je bila dostupna za izvoz.

Zahtjev za kupovinom F-35, uslijedio je nakon nedavne grčke narudžbe 18 francuskih borbenih aviona Dassault Rafale. Uz ove nabavke, Grčka je ipak na kraju sa SAD-om sklopila sporazum o modernizaciji svoja 84 borbena aviona F-16 na najnoviju varijantu – block 70/72.

Dassault Rafale (Fotografija: Tim Felce)

Ovim nabavkama i modernizacijama Grčka će ozbiljno narušiti balans moći u istočnom Mediteranu, i ukoliko Turska hitno ne preduzme određene mjere, izgubit će zračnu nadmoć u narednim godinama.

Pored zračne nadmoći u vazduhu, grčka vojska će steći veće sposobnosti korištenja protubrodskih-krstarećih raketa koje se lansiraju sa avionskih platformi, poput SCALP-EG. 

Turska modernizacija F-16 i potencijalne nabavke novih borbenih aviona F-15EX, EF-2000, SU-35S

Kada je riječ o modernizaciji turskih borbenih aviona F-16, turska Aselsan kompanija je krenula u razvoj i opremanje domaćim AESA radarom turskih F-16.

Aselsanov AESA radar na IDEF izložbi 2019. godine

Očekuje se da će domaći AESA radar biti integrisan između 2021 i 2022. godine. Ugradnjom AESA radara turski F-16 će dostići nivo modernizacije block 70/72.

Međutim, sa grčkim nabavkama F-35 i Rafale ovo neće biti ni blizu dovoljno, Turska neminovno mora krenuti u nabavku novih borbenih aviona.

Pred Turskom se nalaze potencijalne odgovarajuće opcije poput britanskog EF-2000 Eurofightera, američkog F-15EX ili ruskog SU-35.

Od svih navedenih borbenih aviona, F-15EX bi u sadašnjim uslovima bio najbolji mogući izbor za Tursku, s obzirom da je nabavka F-35 poništena.

Radi se o tome da Turska već posjeduje ogromno iskustvo i infrastrukturu u pogledu održavanja američkih borbenih aviona, kao i naoružanja, uključujući AiM-120 i druga oružja.

Sa britanskim EF-2000, čija nabavka u konačnici nije isključena, uslijedilo bi daleko više problema oko integracije i njihovog stavljanja u aktivnu službu.

U konačnici iako bi F-15EX za Tursku bio prikladniji avion, nabavka EF-2000 je daleko izglednija, ponajviše zbog dobrih odnosa Turske i Britanije i loših odnosa između Turske i SAD-a.

Kao posljednja opcija, tu je i ruski SU-35, iako su izgledi za nabavku ruskih aviona vrlo mali.

Autor: F.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021