Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Grčka i Francuska su potpisale ugovor o nabavci borbenih aviona u iznosu od 2,8 milijardi dolara

Dassault Rafale

Grčka je u ponedjeljak potpisala ugovor s Francuskom u vrijednosti od 2,3 milijarde eura (2,8 milijarde dolara) za kupovinu 18 borbenih aviona Rafale, jer tenzije sa susjednom Turskom i dalje ostaju u fokusu

Florence Parly, francuska ministrica odbrane, potpisala je u Atini sporazum o isporuci 12 polovnih i šest novih aviona koje će Dassault Aviation izgraditi tokom dvije godine, počevši od jula.

Francuska je stala na stranu Grčke u sporu, oko pomorskih granica u Egejskom moru i Istočnom Mediteranu, koji je nekoliko puta tokom posljednjih decenija dovodio članice NATO-a, Grčku i Tursku, na ivicu sukoba.

Napetosti su ponovo eskalirale prošlog ljeta kada je Turska istraživačka misija u sporne vode stigla u pratnji ratnih brodova turske mornarice.

Grčka i Turska dogovorile su se o ponovnom pokretanju pregovora s ciljem mirnog rješavanja spora. Diplomate iz dvije zemlje sastale su se u ponedjeljak u Istanbulu kako bi nastavile proces pregovora koji je bio zaustavljen gotovo pet godina.

Ali Atina kaže da će nastaviti sa programom nabavke borbenih aviona vrijednim više milijardi eura za opremanje vojske, nakon višegodišnjeg smanjenja izdvajanja za odbranu uslijed finansijske krize u zemlji.

Francuska i Sjedinjene Države se natječu da grčkoj mornarici ponude nove fregate, dok je grčka vlada nedavno odobrila planove za saradnju s izraelskom firmom Elbit Systems s ciljem uspostavljanja nove vojne letačke akademije na jugu Grčke.

„Nadogradnja sposobnosti helenskog ratnog zrakoplovstva putem nabave novih borbenih aviona i novog vrhunskog centra za obuku od presudnog je značaja za Grčku da uspostavi uvjerljiv faktor odvraćanja“, izjavio je Michael Tanchum, viši saradnik na austrijskom Institutu za evropsku sigurnosnu politiku, za Associated Press.

“Takođe pruža Atini poboljšanu sposobnost da uspostavi veću stratešku autonomiju kada se okviri EU i NATO-a smatraju neadekvatnim, što Grčku čini samostalnijim igračem.”

Počevši od maja, obavezna vojna služba u grčkim oružanim snagama povećat će se sa devet na 12 mjeseci kako bi se povećao broj ljudi koji služe u grčkoj vojsci.

Francuska ministrica Parly, koja se također susrela s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, najavila je da će se Francuska pridružiti dvjema grčkim vojnim vježbama u toku ove godine, sudjelujući s borbenim avionima Rafale iz francuskog ratnog zrakoplovstva.

Grčka je također izrazila želju za nabavkom američkih F-35 borbenih aviona početkom 2019. godine, ali tadašnji fiskalni problemi spriječili su Grčku da se ozbiljno pozabavi pitanjem nabavke.

Međutim, Grčko ministarstvo odbrane je 6. novembra prošle godine Pentagonu poslalo službeni zahtjev u kojem traži “hitnu” kupovinu aviona, tako da bi prve isporuke mogle da budu isporučene 2021. godine.

Pojedini američki zvaničnici tvrde da trenutno ne postoje avioni F-35 koji su višak u američkoj vojsci, tako da nije sigurno da li postoji bilo koji polovan zrakoplov koji bi mogao biti dostupan na prodaju za Grčku.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021