Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Grčka i Egipat očekuju da će Biden biti ‘presudan’ u mediteranskom sporu, kaže grčki premijer

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, i predsjednik Egipta Abdel Fattah el-Sisi

Izjava grčkog premijera, Kyriakosa Mitsotakisa, uslijedila je nakon što je Turska najavila da će nastaviti sa seizmičkim istraživanjima u spornim vodama Mediterana

Grčka i Egipat očekuju da će novoizabrani predsjednik Joe Biden igrati “odlučniju” ulogu u rješavanju njihovog spora s Turskom, oko pomorskih prava u istočnom Mediteranu, rekao je grčki premijer.

Imamo sve razloge da pozdravimo, zajedno sa svim našim partnerima u regiji, povratak Sjedinjenih Država njihovoj središnjoj ulozi lidera NATO-a“, rekao je premijer Kyriakos Mitsotakis u srijedu, nakon sastanka u Atini s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem.

I Grčka i Egipat gledaju pozitivno na odlučniju ulogu Sjedinjenih Država na Bliskom istoku i u istočnom Mediteranu“, rekao je Mitsotakis.

Turska tvrdi da polaže prava na pomorskom području u istočnom Sredozemnom moru, u kojima se nalaze potencijalna nalazišta plina.

Radi se o pomorskom teritoriju za koji istovremeno i Kipar, Grčka i Egipat također tvrde da polažu pravo, uz tvrdnje da je to dio njihovog kontinentalnog pojasa.

Napeti teritorijalni spor eskalirao je ovog ljeta, nakon što je Turska poslala svoj istraživački brod, Oruc Reis, radi provođenja seizmičkih istraživanja u blizinu grčkog ostrva Kastellorizo.

U srijedu je Ankara najavila da će nastaviti seizmičke istraživačke aktivnosti u spornim vodama do 23. novembra, što su ispratile osude iz Atine.

Grčka ponavlja svoju osudu ovog provokativnog ponašanja, što dodatno podriva svaku mogućnost konstruktivnog dijaloga“, navodi se u saopštenju grčkog Ministarstva vanjskih poslova.

Američki državni sekretar Mike Pompeo ranije je izrazio zabrinutost zbog postupaka Turske u Mediteranu i pozvao sve strane da postignu diplomatsko rješenje.

Očekuje se da će Biden, koji je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana opisao kao autokratu, zauzeti oštriji stav prema Turskoj od svog prethodnika. U utorak je Erdogan uputio čestitku Bidenu i pozvao da se nastavi “snažna saradnja i savezništvo” između dva NATO saveznika.

Sjedinjene Države osporile su tvrdnje Grčke o njihovom zračnom prostoru koji se proteže do 10 nautičkih milja, napominjući da se to ne podudara s međunarodnim pravom

Prema međunarodnom pravu, zračni prostor zemlje podudara se s teritorijalnim morem. SAD tako priznaje zračni prostor do 6 nautičkih milja, koji je u skladu s teritorijalnim morem. Grčka i SAD ne dijele stav o opsegu grčkog zračnog prostora “, navodi se u američkom izvještaju.

Grčka je povećala svoj kontinentalni pojas u Jonskom moru sa 6 na 12 nautičkih milja (19 kilometara).

Grčka i njezini susjedi nisu se složili oko graničnog razgraničenja u onim područjima u kojima se njihova zakonska pomorska prava preklapaju“, navodi se u izvještaju State Departmenta, dodajući da ovo zamagljuje opseg grčkog teritorijalnog mora i odgovarajućeg zračnog prostora, što onemogućava procjenu ukupnih kršenja u spornim oblastima.

Turska vlada osporava zahtjev Grčke za ekskluzivnim pravima u vodama u kojima Turska provodi seizmička istraživanja, tvrdeći da ostrva ne bi trebala biti uključena u određivanju pomorskih granica između država.

EU je u sporu podržala Atinu, koja je potpisala sporazum s Kairom o djelomičnom razgraničenju pomorskih granica, kako bi stekli pristup potencijalnim prirodnim resursima u Mediteranu, što je potez koji je razbjesnio Tursku.

Regija je strahovala od vojne konfrontacije, u ljeto, kada su Grčka i Turska poslale ratne brodove u regiju.

Predsjednik Sisi boravi u Atini prvi put otkako je potpisan sporazum između Grčke i Egipta u augustu, ove godine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021