Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

“Građani Tripolija sada su sigurni” kaže libijski ministar unutrašnjih poslova

Libijski ministar unutrašnjih poslova Fathi Bashagha

Libijski ministar unutrašnjih poslova obratio se medijima nakon što je oslobođen međunarodni aerodrom u Tripoliju od snaga Halife Haftara

Oslobađanje međunarodne zračne luke Tripoli od milicija pučističkog komandanta Halife Haftara zaustavit će raketne napade koji su u prošloj godini oduzeli bezbroj života žena i djece, izjavio je u četvrtak libijski ministar unutrašnjih poslova.

Fathi Bashagha dao je izjave iz ureda za medije, vojne operacije Burkan Al-Ghadab (Vulkan bijesa), dan nakon što je oslobođen međunarodni aerodrom u Tripoliju.

Agresori okolo glavnog grada Tripolija namjerno su počinili ratne zločine, rekao je, optužujući milicije da postavljaju mine u kućama civila, u džamije, pa čak i u vladinim zgradama.

Sile odane Haftaru su kriminalni agenti, “država neće imati mira ukoliko ih se ne riješi”, dodao je.

Medijski centar objavio je i fotografije eksploziva koji su koristile Haftarove snage.

Ovog marta, libijska vlada pokrenula je operaciju “Oluja mira” za suzbijanje napada na glavni grad, a nedavno je povratila strateške lokacije, uključujući zračnu bazu Al-Watiya, u velikom udaru na Haftarove snage.

Vlada Nacionalnog jedinstva (GNA) navela je u izjavi da je stavila pod kontrolu cijelu granicu administrativnog područja Tripolija.

Ranije ove sedmice misija za podršku UN-a u Libiji objavila je da je Haftar pristao na nastavak pregovora o prekidu vatre. Libiju je razorena u građanskom ratu od svrgavanja Muamera Gadafija 2011. godine.

Nova libijska vlada osnovana je 2015. godine na temelju sporazuma pod pokroviteljstvom UN-a, ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive Haftarovih milicija.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021