“Građani Tripolija sada su sigurni” kaže libijski ministar unutrašnjih poslova

Libijski ministar unutrašnjih poslova Fathi Bashagha

Libijski ministar unutrašnjih poslova obratio se medijima nakon što je oslobođen međunarodni aerodrom u Tripoliju od snaga Halife Haftara

Oslobađanje međunarodne zračne luke Tripoli od milicija pučističkog komandanta Halife Haftara zaustavit će raketne napade koji su u prošloj godini oduzeli bezbroj života žena i djece, izjavio je u četvrtak libijski ministar unutrašnjih poslova.

Fathi Bashagha dao je izjave iz ureda za medije, vojne operacije Burkan Al-Ghadab (Vulkan bijesa), dan nakon što je oslobođen međunarodni aerodrom u Tripoliju.

Agresori okolo glavnog grada Tripolija namjerno su počinili ratne zločine, rekao je, optužujući milicije da postavljaju mine u kućama civila, u džamije, pa čak i u vladinim zgradama.

Sile odane Haftaru su kriminalni agenti, “država neće imati mira ukoliko ih se ne riješi”, dodao je.

Medijski centar objavio je i fotografije eksploziva koji su koristile Haftarove snage.

Ovog marta, libijska vlada pokrenula je operaciju “Oluja mira” za suzbijanje napada na glavni grad, a nedavno je povratila strateške lokacije, uključujući zračnu bazu Al-Watiya, u velikom udaru na Haftarove snage.

Vlada Nacionalnog jedinstva (GNA) navela je u izjavi da je stavila pod kontrolu cijelu granicu administrativnog područja Tripolija.

Ranije ove sedmice misija za podršku UN-a u Libiji objavila je da je Haftar pristao na nastavak pregovora o prekidu vatre. Libiju je razorena u građanskom ratu od svrgavanja Muamera Gadafija 2011. godine.

Nova libijska vlada osnovana je 2015. godine na temelju sporazuma pod pokroviteljstvom UN-a, ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive Haftarovih milicija.

 

Podijelite: