Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

GNA pokrenula operaciju kako bi oslobodile 2. ključnu zračnu bazu u Libiji

Predsjedavajući predsjedničkog vijeća Libije Fayez al-Sarraj

Libijske međunarodno priznate vladine snage pokrenule su operaciju oslobađanja ključne zračne baze od pučista generala Halife Haftara, koji je nedavno izveo još jedan pokušaj puča kako bi preuzeo kontrolu nad državom

Legitimne vladine snage Libije pokrenule su u utorak vojnu operaciju za oslobađanje zračne baze Al-Watiya, jugozapadno od glavnog grada Tripolija, od milicija odanih pučističkom generalu Halifi Haftaru, objavili su vojni izvori iz GNA.

Vladin izvor, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je da je nakon dejstvovanja teške artiljerije otpočela i kopnena operacija oslobađanja strateški važne zračne baze.

Muhamed Kununu, vojni glasnogovornik vlade, u izjavi u utorak izjavio je da su libijske vladine snage izvele zračnu operaciju u regiji Gariyat oko 270 kilometara južno od glavnog grada Tripolija, i ciljale vozilo koje je prevozilo milicije i kamion sa logistikom.

Nisu objavljene informacije o broju žrtava među Haftarovim milicijama.

Al-Watiya se smatra ključnom zračnom bazom u državi i na drugom je mjestu iza međunarodnog aerodroma Mitiga. Aerodrom Mitiga je okupiran još u augustu 2014. godine od strane Haftarovih pučista, koji su ga koristili kao svoje sjedište za vojne operacije na zapadu Libije.

U međuvremenu, revolucionarno vijeće u gradu Ghat, koje se nalazi blizu alžirske granice na jugozapadu Libije, objavilo je da odbacuje Haftarov posljednji pokušaj puča u glavnom gradu.

U izjavi savjeta je navedeno da se protive Haftarovim pokušajima da preuzme državu i dodao da oni stoje uz legitimnu vladu sa ciljem uspostavljanja civilne i demokratske države.

Haftarove milicije pokrenule su operaciju u regiji Fezan prije napada na Tripoli, preuzevši kontrolu nad nekim područjima, uključujući Sharara i Fil, gdje se nalaze ogromne rezerve nafte.

Vojno vijeće grada Murzuqa također je u subotu najavilo potporu libijskoj vladi nacionalnog jedinstva -GNA.

Libijska vlada nalazi se pod napadima Haftarovih snaga od aprila 2019., a u nasilju je ubijeno više od 1.000 ljudi. Međunarodno priznata vlada pokrenula je operaciju “Oluja mira” 26. marta za suzbijanje napada na glavni grad.

Krajem prošlog mjeseca, pučista Haftar jednostrano se proglasio vladarom Libije, tvrdeći da je “prihvatio mandat libijskog naroda”, raskinuvši sporazum iz 2015. godine za koji je objavio da je “stvar prošlosti”.

Sporazum je potpisan 2015. godine u Maroku, uspostavljajući vladu GNA za upravljanje procesom tranzicije u Libiji.

Haftarova deklaracija izazvala je i teške kritike međunarodne zajednice jer su mnoge zemlje osudile čin koji odbacuje političko rješenje sukoba u Libji.

“Haftarova jednostrana izjava samoproglašenja vladarem Libije je neprihvatljiva i nikada neće pružiti održivo rješenje za zemlju,” izjavio je u utorak i glasnogovornik Evropske unije za vanjsku politiku

Američka ambasada u Libiji objavila je da “žali” zbog Haftarovog jednostranog prijedloga za promjenu političke strukture Libije i pozvala ga da se uključi u “ozbiljan dijalog” o narednim koracima zemlje.

Moskva je u utorak objavila da je iznenađena Haftarovim potezom kao i Francuska, uz poruku da se libijski sukob ne može riješiti jednostranim odlukama, već samo dijalogom koji podržava UN.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan rekao je u ponedjeljak u televizijskom govoru da ćemo uskoro imati “dobre vijesti” iz Libije, ističući da su “Sigurnost Libije, sigurnost i prosperitet njenih ljudi ključ stabilnosti sjevernoafričke i Mediteranske regije u cjelini.”

Erdoğan je rekao da je Turska odlučna nastaviti podržavati legitimnu vladu Libije sa ciljem da se područje pretvori u regiju mira.

Libijska vojska nedavno je ostvarila napredak protiv Haftarovih milicija, koje podržavaju Francuska, Rusija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat.

Nakon svrgavanja Muamera Gadafija 2011. godine, nova libijska vlada osnovana je 2015. godine u skladu s političkim dogovorom pod pokroviteljstvom UN-a.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021