Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

GNA pokrenula ofanzivu kako bi preuzela posljednje uporište Haftarovih snaga na zapadu Libije

Snage libijske vojske pod zapovjedništvom Vlade Nacionalnog jedinstva (GNA) pokrenule su u subotu sveobuhvatnu ofanzivu na grad Tarhuna, koji je glavno uporište snaga Halife Haftara na zapadu Libije.

Snage GNA-a objavile su da su zaplijenile i uništile veći broj vojnih vozila i zarobile blizu stotinu pripadnika Haftarovih milicija, dok su ostvarile veliki napredak prema gradu Tarhuni.

Glasnogovornik libijske vojske Muhamed Gununu rekao je da je ofanziva na Tarhunu, koja je dio operacije Oluja mira, dovela do likvidacije i zarobljavanja velikog broja boraca iz Haftarovih redova.

“Naše snage su napredovale koristeći se vojnim taktikama uz podršku zračnih snaga koje su ciljale položaje Haftarovih milicija u Tarhuni. Ova operacija je odgovor na Haftarove napade na civilna naselja u Tripoliju.” Rekao je Gununu.

U međuvremenu, izvori iz GNA rekli su da su njihove snage napredovale prema Tarhuni na svim frontovima uz zračnu podršku sa bespilotnih letjelica. Zauzete su strateški važne tačke koje će omogućiti dalji napredak i blokadu dotoka vojne logistike Haftarovim milicijama u Tarhuni.

Videozapisi o zarobljavanju Haftarovih boraca i zaplijenjeni njihovih vojnih vozila objavljeni su na društvenim mrežama, jer posmatrači vjeruju da takvi gubici ukazuju na gubitak morala za dalji tok borbe, što bi moglo dovesti do potpunog poraza Haftarovih milicija u zapadnoj Libiji.

U objavama na društvenim mrežama uvrštene su fotografije koje prikazuju oslobođene tačke u distriktu Souq Al-Jumua u blizini Tarhune, koja je vrlo blizu centru grada.

Prema informacijama sa terena oborena je i kineska bespilotna letjelica Wing Loong II, koju su UAE isporučile Haftarovim snagama.

Haftarove snage posljednjih mjesec dana izgubile su veliku količinu vojne opreme, koja je ili zarobljena od strane snaga GNA, ili je u potpunosti uništena.

Vrijedi i napomenuti kako turska vojska pruža direktnu vojnu podršku snagama legitimne libijske vlade, pružajući im zračnu zaštitu od napada Haftarovih borbenih aviona i bespilotnih letjelica.

Turska pored zračne zaštite isporučuje i vojnu opremu vladi GNA, pruža obavještajne podatke na terenu, vrši obuku i opremanje vladinih snaga.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021