Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Gadafijevi lojalisti kažu kako je Haftar dio strane zavjere, izdajnik i strani agent

Libijski pučistički general Halifa Haftar

Pro-Gadafijeva Al-Jamahiriya TV u srijedu je objavila saopćenje u kojem optužuje Halifu Haftara i njegove snage da su dio strane zavjere, opisujući Haftara kao izdajnika i stranog agenta koji prima naredbe iz inozemstva.

Izjava je zasmetala Haftaru zbog njegove uloge u sukobu, rekavši da se pravi zapovjednici trebaju boriti na bojnom polju, ne u svojim luksuznim kućama hiljadama kilometara udaljenim od fronta, “radeći komercijalne i političke dogovore na štetu običnih ljudi”.

“Nećemo biti dio nepostojeće komande koja je čula za gubitak Gharyana tek nakon tri dana i zračne baze Al-Watiya danas. Komanda nije posjetila linije fronta više od godinu i pol.” Izjava Gadaffijevih lojalista kaže da taktička povlačenja i primirje nisu ono što tvrde Haftarove snage, već su ustvari naredbe koje dolaze iz inozemstva i moraju se provesti.

Oni su također osudili Haftarove izjave o primirjima, kao i politički mandat, rekavši da samo vjeruju u ostanak na bojnom polju u Libiji i da “oni koji ne mogu biti na frontu, ne mogu dobiti mandat za bilo kakvu poziciju.”

Izjava je odgovor na najavu Haftarovog glasnogovornika Ahmeda Al-Mismarija, koji je rekao da će se njihove snage povući 2-3 kilometra južno od Tripolija, kako bi ljudi mogli u miru provesti ramazanske dane i proslavu Bajrama.

U ranijoj izjavi Al-Mismari je rekao da će se njihove snage povući s nekih lokacija u južnom Tripoliju, radi “pozicioniranja” u sklopu “vojne taktike mobilizacije snaga”.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021