Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Francuski predsjednik kaže da nema izvinjenja zbog kolonizacije Alžira

Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Alžir je zatražio od Francuske da se izvini za svoje postupke iz perioda okupacije, koji je trajao duže od 100 godina

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u srijedu da se neće izviniti za francusku kolonizaciju Alžira. Nije prvi put da Macron, koji je aktivan na svjetskoj sceni, daje kontroverzne komentare u vezi sa Sjevernom Afrikom.

Macron je rekao da neće biti “pokajanja ni izvinjenja”, izvijestila je u srijedu francuska novinska agencija France-Presse.

Izjave se odnose na francusku okupaciju Alžira od 1830. do 1962. godine, kao i na rat za nezavisnost tokom posljednjih osam godina tog perioda.

Francuska je u to vrijeme imala ogromno kolonijalno carstvo koje je također uključivalo Tunis, Liban i Siriju u 20. stoljeću. Alžir je bio jedinstven primjer jer je Pariz vladao Sjevernoafričkom zemljom kao dijelom Francuske. Stotine hiljada Evropskih doseljenika poznatih kao pieds-noirs preselili su se tamo. Većina Arapskog i Berberskog muslimanskog stanovništva nije imala ista prava kao ostali novopridošli narodi.

Zlodjela su počinile i francuske i alžirske snage tokom rata. Nakon nezavisnosti, dogodio se masovni egzodus pijed-noara, kao i alžirskih Židova i muslimana koji su dobili francusko državljanstvo u Francuskoj.

Macronova izjava poklopila se s objavljivanjem izvještaja čiji je cilj poboljšanje veza između Francuske i Alžira. Izvještaj preporučuje uspostavljanje komisije za “uspomene i istinu” koja će istražiti francusku vladavinu u Alžiru, a Macron se složio da je uspostavi, navodi The New York Times.

Alžirsko-Francuski odnosi našli su se u sjeni njihove kolonijalne prošlosti. U julu, dok su se širom svijeta održavali protesti pod sloganom #BlackLivesMatter, Alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebboune zatražio je od Francuske da se izvine zbog nehumanog tretmana Alžiraca tokom okupacije.

Ostale Macronove kontroverzne izjave o Africi uključuju njegovu izjavu iz 2017. godine da su afrički problemi bili “civilizacijski” i rezultat afričkih porodica koje su rađale “sedmoro ili osmoro djece”.

Macron, koji je na dužnost stupio 2017. godine, predvodio je međunarodne napore kako bi pomogao Libanu nakon eksplozije u Bejrutu prošlog augusta. Francuska također izvodi vojne operacije u regiji Sahel u Sjevernoj Africi protiv navodnih “islamističkih” snaga.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021