Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Francuski nosač aviona u Zaljevu nakon što je Iran navodno gađao izraelski brod

Francuski nosač aviona Charles de Gaulle u pratnji ratnih brodova američke mornarice (Fotografija: Američka mornarica)

Francuski nosač aviona Charles de Gaulle stigao je u Abu Dabi u sklopu aktivnosti za koje Francuska tvrdi da su posvećene “slobodi plovidbe”

Prema izvještajima, teretni brod sa kontejnerima pod liberijskom zastavom, ali u izraelskom vlasništvu, nazvan Lori, pogođen je u četvrtak u Omanskom zaljevu.

To je bio drugi takav incident s izraelskim brodom nakon što je brod Helios Ray 26. februara pogođen misterioznom eksplozijom na istom području.

Sada je francuski nosač aviona Charles de Gaulle stigao u Abu Dabi u sklopu razmještanja za koje Francuska tvrdi da je posvećeno “slobodi plovidbe”.

Francuska ministrica odbrane Florence Parly dugo je zagovarala da Francuska i međunarodna zajednica preduzmu mjere nakon napada na brodove u Omanskom zaljevu u maju 2019. godine.

Charles de Gaulle kao vodeći brod francuske mornarice uplovio je u luku Mina Zayed, kažu medijski izvještaji. Tri fregate i podmornica ga prate. Francuzi redovito izvode velike vojne vježbe širom svijeta kao dio svojih pomorskih aktivnosti.

Francusko četveromjesečno razmještanje nosača aviona ovog puta izvodi se u sklopu misije Clemenceau 21. Raspoređivanje je započelo 21. februara. Georges Clemenceau bio je premijer Francuske tijekom Velikog rata od 1917. do 1920. godine.

Francuska se pokušava ponovno uključiti u regionalna pitanja u vrijeme mandata predsjednika Emmanuela Macrona.

Dolazak Francuza istog dana kada se dogodio napad na drugi brod u izraelskom vlasništvu nije povezan, ali ilustrira važnost mornaričkog prisustva SAD-a, Francuske i drugih kako bi se zaustavili takvi napadi ili barem nadzirali pa čak i odvratili Iran od daljnjih napada.

Potpuni detalji o oba napada nisu jasni, ali američki New York Times objavio je članak koji opisuje izraelsko-iranski pomorski rat u sjeni.

To dolazi nakon izvještaja Wall Street Journala ranije ovog mjeseca o desetinama navodnih izraelskih napada na iranske brodove. Sueski kanal je sada blokiran, tako da iranski brodovi sada nisu u mogućnosti da ga koriste za transport nafte prema Siriji.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Francuska se posljednjih godina zbližava sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Grčkom i Indijom. Francusku udarnu grupu prate brodovi iz Grčke i Belgije, kao i američki razarač USS Porter.

To pokazuje važnu predanost Zapada prema saveznicima na Bliskom Istoku.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021