Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Francuski borbeni avioni ilegalno upali u zračni prostor Libije

Francuski Dassult Rafale, fotograf: Alan Wilson

Ministarstvo vanjskih poslova Vlade Nacionalnog jedinstva (GNA) uputilo je pismo žalbe Francuskoj zbog nedozvoljenog prisustva francuskih vojnih aviona iznad Misrate, 200 km istočno od Tripolija.

“Zgroženi smo prisustvom jednog francuskog Rafale borbenog aviona i aviona za dopunu goriva iznad Misrata i Abu Greina bez dozvole.” – Objavilo je libijsko ministarstvo u srijedu.

Libijsko ministarstvo vanjskih poslova dodalo je da će francusko ministarstvo vanjskih poslova poslati upit francuskom ministarstvu odbrane radi dobivanja više detalja, a potom o tom pitanju obavijestiti libijske dužnosnike.

Francuska je istaknuti pristalica Halife Haftara, politički i vojno,  2016. godine poginula su tri francuska pilota, jer je njihov helikopter koji je izvodio borbene misije za Haftarove snage oboren iznad zapadnog Bengazija.

Snage Libijske vojske zaplijenile su prošlog juna, u borbi za oslobađanje u Gharyanu, francuske rakete Javelin tj. protuoklopno naoružanje, koje je Francuska prvo negirala da ih posjeduje, ali je potom odustala rekavši da su Javelini za francuske trupe koje sudjeluju u obavještajnim i anti-terorističkim misijama u Libiji.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021