Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Francuska vojska se priprema za povratak velikog konflikta

Francuski predsjednik Emmanuel Macron o general francuske vojske Pierre de Villiers stižu na tradicionalnu vojnu paradu u sklopu proslave Dana Bastilje u Parizu, Francuska, 14. jula 2017. (Fotografija: EPA)

Planirana za 2023. godinu, vojna vježba „Orion“ će trajati nekoliko dana. Bit će uključen čitav niz francuskih vojnih kapaciteta u obimu koji nije decenijama testiran

U šumama i ravnicama regije Šampanja-Ardeni, gdje su u prošlosti velike sile vodile velike bitke, francuska vojska počinje da se priprema za povratak velikog sukoba.

Planirana za 2023. godinu, vojna vježba Orion je divizijska vježba koja će trajati nekoliko dana.

Francuski marinci i vojnici američke vojske tokom zajedničke vježbe u Džibutiju, Africi (Fotografija: U.S. Army Southern European Task Force)

Uključit će čitav niz francuskih vojnih kapaciteta na skali koja nije testirana dugi niz godina. Vježba će uključivati vježbe na zapovjednom mjestu, hibridne scenarije, simulacijske vježbe i vježbe s vatrom.

Učestvovati bi moglo oko 10 000 vojnika, kao i ratno zrakoplovstvo i, u odvojenom pomorskom slijedu, mornarica. Belgijske, britanske i američke snage mogle bi se pridružiti vojnoj vježbi.

Prema mišljenju vojnih stručnjaka i analitičara: Francuska se priprema za sukob protiv Turske

Postoje i druge naznake da francuske oružane snage rade na generacijskoj transformaciji. U januaru je generalštab osnovao deset radnih grupa za ispitivanje spremnosti zemlje za rat visokog intenziteta.

Francuski generali računaju da imaju desetak godina da se za to pripreme. Grupe pokrivaju sve, od nestašice municije do otpornosti društva, uključujući i to da li su građani „spremni prihvatiti nivo žrtava kakav nikada nismo vidjeli od drugog svjetskog rata“, kaže jedan sudionik.

Pretpostavljeni protivnici su neimenovani, ali analitičari ne ukazuju samo na Rusiju, već i na Tursku ili sjevernoafričku zemlju.

Ovaj zaokret predstavlja seizmički pomak za francuske snage. Prije trideset godina uglavnom su se bavili mirovnim operacijama. Tokom protekle decenije okrenuli su se suzbijanju pobuna i protuterorizmu, bilo u inostranstvu (operacija Barkhane u Sahelu) ili kod kuće (operacija Sentinelle).

Ali u svojoj strateškoj viziji 2030, objavljenoj prošle godine, general Thierry Burkhard, šef francuske vojske, pozvao je na pripremu za sukob visokog intenziteta protiv drugih država.

“Apsolutno se moramo pripremiti za opasniji svijet”, izjavio je nedavno general Burkhard za The Economist.

Trenutno Francuska drži 5.100 vojnika u Sahelu u okviru operacije Barkhane. Buduće operacije „mogle bi uključivati brigade ili diviziju“, što znači 8.000-25.000 vojnika.

Postoji potreba za povećanjem sposobnosti u razmjerama izvođenja operacija u sljedećoj deceniji, smatra general, te najavljuje da će zahtijevati mješovite reforme: zahtjevnije zapošljavanje; ulaganje u modernu opremu; jednostavnije organizacione strukture kako bi vojska postala spretnija; i pooštrenu obuku za veliki sukob.

“Bit ćemo testirani sve brutalnije”, dodao je general Burkhard .

Rast vojnog budžeta od 46% posto

Kada je Emmanuel Macron izabran za predsjednika 2017. godine, oružane snage u početku su sumnjale u njegovu predanost vojnoj potrošnji.

Budžet za odbranu između 2019 i 25. godine dobio je najavljeno povećanje, dosegnuvši godišnju potrošnju od 50 milijardi EUR (59 milijardi USD), što će biti rast od 46% u odnosu na nivo iz 2018.godine.

„Prvi put se sjećam da se razumno uklapamo između planskih dokumenata i dodjeljenog budžeta“, kaže Fransoa Hejsbur iz Fondacije za strateška istraživanja u Parizu.

To također znači da Francuska sada ispunjava svoju NATO obvezu da će utrošiti najmanje 2% posto svog BDP-a na odbranu.

Srž francuske vojne modernizacije je program Scorpion, projekt vrijedan 6,8 milijardi dolara za zamjenu gotovo svakog motoriziranog i oklopnog vozila u vojsci, nadogradnju tenka Leclerc iz 1990-ih i njihovo umrežavanje putem nove digitalne mreže.

Plan je da prva potpuno opremljena brigada Scorpion bude spremna do 2023. godine. Rémy Hémez, francuski oficir i istraživač, kaže da će se u 15 godina između 2010. i 2025. oprema vojske promijeniti više nego što se promijenila u četiri decenije između 1970. i 2010.

U mnogim aspektima pristup Francuske budućem ratu razlikuje se od tehnološke vizije koju je nedavno predstavila Britanija. Dok Britanija smanjuje trupe i oklopna sredstva, Francuska zadržava 60% posto više vojnika nego što Britanija planira, i 50% posto više tenkova.

Macron optužuje Tursku da potpiruje anti-francusko raspoloženje u Africi

U istočnom Mediteranu, Francuska i Turska su došle na ivicu sukoba oko Libije, Sirije i Kipra, što je navelo francuskog predsjednika da pošalje prošle godine francuske borbene avione i mornaricu blizu turske obale.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron optužio je krajem prošle godine Tursku za promicanje anti-francuskog raspoloženja u Africi, usred rastućih tenzija između Pariza i Ankare.

U razgovoru za magazin Jeune Afrique, Macron je tvrdio da Turska i Rusija pokušavaju izazvati “postkolonijalnu ogorčenost” prema Francuskoj.

“Ne smijemo biti naivni na ovu temu: mnoge od onih koji govore, koji snimaju video zapise, koji su prisutni u medijima francuskog govornog područja finansiraju Rusija ili Turska”, rekao je za magazin.

Prošle godine, francusko ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru je osudilo TRT World, turski državni TV kanal, zbog video snimka o francuskoj kolonijalnoj historiji u Africi.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Iz ministarstva su tvrdili da je videozapis “pristrasan” i odbacili su tvrdnju iznesenu u videu, da francuski trezor kontrolira valute 14 afričkih zemalja.

Francuska smatra kako je Turska glavni odgovorni krivac za urušavanje francuskih interesa i propasti francuske politike u Libiji, Siriji i Nagorno-Karabahu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021