Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Francuska je ponudila Grčkoj dva ratna broda besplatno

Francuska fregata Latouche Treville (D646) koja je ponuđena Grčkoj (Fotografija: Mark Harkin)

Prema informacijama koje je objavio Greek City Times 23. marta 2021. godine, Francuska je ponudila da grčkoj mornarici besplatno preda dvije prvoklasne fregate: fregatu klase Cassard Jean Bart (D615) i Latouche-Tréville (D646)

Francuska mornarica će besplatno predati dva ratna broda ukoliko Atina izabere Francusku putem svog međunarodnog poziva za ponude na tenderu za izgradnju novih fregata za grčku mornaricu.

Zapravo, grčki ministar odbrane Nikos Panagiotopoulos je također naglasio da u okviru tendera traži dva rabljena broda koja su „spremna“ i „u dobrom su stanju“ za privremenu upotrebu.

Ovo će biti “srednje rješenje” dok se čeka puštanje u pogon novih fregata za čiju će izgradnju trebati sedam ili osam godina.

Grčka mornarica, čiji su vojni zvaničnici otputovali kako bi pregledali dvije fregate, očito je bila iznenađena dobrim stanjem dva ponuđena broda.

Klasa Cassard (tip F70 AA) je klasa razarača namijenjenog za misije protuzračnog ratovanja francuske mornarice.

Ova klasa je ustvari varijanta klase Georges Leygues opremljena moćnim sistemima protuzračne odbrane.

Njihova primarna uloga je osigurati zračnu zaštitu za brodove pomorske flote, skupinu zrakoplova i pomorske konvoje. Njihova sekundarna uloga je upravljanje koordinacijom zrakoplova i kontrolom zračnih snaga.

Brodovi se također mogu koristiti za istraživanja, identifikaciju ili misije vojne prisutnosti.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Klasu Cassard pokreću četiri dizelska motora SEMT Pielstick 18 PA6V 280 BTC koji proizvode pogonsku snagu od 43.200 ks (32.200 kW). Ovo brodovima omogućava maksimalnu brzinu od 29,5 kn (54,6 km / h; 33,9 mph) i domet od 8000 nautičkih milja (15,000 km; 9,200 mi).

Dizelski motori SEMT Pielstick sposobni su za dvostruko super punjenje. Motori su postavljeni na fleksibilne nosače kako bi smanjili akustičku uočljivost u vodi, što smanjuje mogućnost otkrivanja francuskih brodova.

Grčka je također potpisala ugovor s Francuskom u vrijednosti od 2,3 milijarde eura (2,8 milijarde dolara) za kupovinu 18 naprednih borbenih aviona Rafale.

 

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021