Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Francuska fregata blokirala naftni tanker UAE zbog kršenja embarga na oružje u Libiji

Ratna fregata francuske mornarice - Jean Bart

Fregata francuske mornarice blokirala je tanker koji je pripadao Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zbog kršenja embarga na oružje u Libiji, dok je tanker bio na putu za utovar naftnih derivata iz istočne libijske luke, pod kontrolom snaga pučističkog generala Halife Haftara.

Kako su u četvrtak za Bloomberg izjavili četvorica zapadnih diplomata, francuska fregata je 22. maja spriječila UAE tanker da stigne do svojog odredišta, i ostavila ga je da pluta na moru gotovo sedmicu dana.

Poznato je da UAE protupravno stiče korist od naftnih rezervi Libije, kako bi se osigurala finansijska sredstva za ilegalne Haftarove snage, koje pod stalnim napadima drže međunarodno priznatu vladu Nacionalnog jedinstva (GNA).

Libija je zahvaćena unutrašnjim sukobima od 2011. godine, kada je u građanskom ratu svrgnut dugogodišnji lider Muamera Gadafi, koji je kasnije i ubijen. Zemlja je od tada podijeljena između suparničkih strana na istoku i zapadu. Haftara su podržale UAE, Rusija i Egipat, dok je vlada u Tripoliju, na terenu prije svega podržana od strane Turske, Katara i UN-a.

Prošle godine snage sa sjedištem na istoku, pod komandom pučističkog generala Haftara pokrenule su ofanzivu, pokušavajući zauzeti glavni grad Tripoli. Rat je doživio prekretnicu prošlog mjeseca, kada je vojna podrška Turske prisilila Haftarove snage i stotine ruskih plaćenika da se povuku s većine teritorija koje su zauzeli od aprila, prošle godine.

SAD su ranije ove sedmice objavile da je Rusija poslala 14 borbenih aviona u Libiju, kao podršku Haftaru, u znak izravnije ruske umiješanosti u sukob u kojem je poginulo najmanje 2000 ljudi.

1. aprila Evropska unija pokrenula je svoju pomorsku operaciju pod nazivom “Irini”, kako bi pomorskim putem blokirala protok oružja prema Libiji. U sklopu operacije, francuska fregata klase Cassard Jean-Bart patrolira istočnim Sredozemljem tragajući za pošiljkama oružja, potpomognuta zračnim i satelitskim nadzorom, kako bi nametnuli embargo na oružje i blokirali nelegalnu prodaju nafte, od čijih prihoda bi se mogle finansirati zaraćene strane u sukobu unutar Libije.

Francuska fregata presrela je se 22. maja UAE naftni tanker Jal Laxmi, nakon što je dobila informaciju da se uputio u libijsku luku Tobruk, rekli su diplomati.

UN i američki saveznici također su vršili pritisak da se blokira pošiljka, rekli su trojica diplomata.

Haftar kontrolira većinu naftnih polja u Libiji. Njegove snage zaplijenile su velike izvozne terminale i ugasile glavne plinovode u januaru, s ciljem da vladu u Tripoliju ostave bez ključnih finansijskih prihoda.

Nacionalna naftna korporacija (NOC), koja dominira u libijskoj naftnoj industriji, priopćila je kako su prošlog mjeseca gubici od naftne blokade premašili četiri milijarde dolara od 17. januara.

Nafta, kao glavni stub libijske ekonomije, dugo je bila glavni faktor građanskog rata, jer se suparničke snage bore za nadzor nad naftnim poljima i državnim prihodima. Libija ima devete najveće zalihe nafte na svijetu i ujedno najveće rezerve nafte u Africi.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021