Evropska vojska – Američko-ruski savez, čeka se odgovor Turske

Koliko puta smo pisali o tome, prije dva dana francuski predsjednik Makron to je i potvrdio, u reportaži za The Economist izjavio je da je NATO na samrti, kako je upitna američka veza sa NATO saveznicima.

Evropa se mora probuditi, Amerika je Evropi okrenula leđa, Evropa hitno mora uspostaviti svoju vojsku“, izjavio je Makron.

Izjavio je još kako Turska kao NATO saveznik pokreće samostalno vojne operacije bez da obavijesti saveznike.

Ali vratimo se unazad i pogledajmo šta je predsjednik Turske rekao prije posjete Mađarskoj, “Pregovarali smo i dogovorili se o uklanjanju svih terorista, sporazum nije ispoštovan nažalost.“

Poznato je da je Francuska prisutna unutar YPG-a, mnogim visokorangiranim teroristima PKK/YPG-a Francuska je pasoše dala.

Dogovorili smo se sa Rusijom i Amerikom ali nisu održali riječ, i dalje stoje iza terorizma. Napadi terorista i dalje traju, kada teroristima odgovorimo, onda nam dolaze.“ – Izjavio je predsjednik Turske

Pogledajmo situaciju na terenu i tajne saveze država

Jedan od dva važna faktora Evropske unije, Francuska je protiv Amerike i NATO-a kojim upravlja, istovremeno i protiv Turske.

Turska je trenutno u savezu sa Amerikom i Rusijom, protiv Evrope iako je PKK-YPG područje gdje se nalaze sjene svih ovih država.

Pogledajmo stanje ovih saveza u Libiji sada, pored energetskih bogatstava koje već posjeduje, Libiju čini važnom i njena granica u Mediteranu.

Koliko je Libija bogata? Procjene su da se u Libiji nalaze 48 milijardi barela nafte ali vjerovatno je to i više, isto tako procjene su da se tamo nalaze rezerve i 58 triliona metara kubnih priridnog gasa.

U prevodu to znači da je Libija neizbježna meta za rusko-američke apetite!

Nakon Sirije, Amerika i Rusija su u pogledu Libije sklopile tajni dogovor, general Haftar je nadomak zauzimanja Tripolija ovih dana.

Amerika i Rusije dopremile su najnaprednije naoružanje da bi pomogle Haftaru, Rusija je prošle sedmice da bi pomogla Haftaru, poslala 200 snajperista iz redova specijalnih snaga u Tripoli.

U samo četri dana, 17 važnih meta unutar libijske vojske koja brani Tripoli su uspjeli eliminisati.

Komadanti američke i ruske vojske na udaljenosti 70 kilometara od Tripolija počeli su koristiti zajedničke štabove.

Ali u ovoj regiji kao i u Siriji, naspram njih stoji Turska.

Trenutna karta libijskog fronta

Ni Evropske države nisu daleko od Libije, Italija, Francuska i Njemačka zajedno ciljaju na libijske energetske resurse.

Upravo to govori kako je u Libiji počeo novi rat za naftu.

Vrijednost libijske nafte procijenjena je na oko 8 triliona dolara ali to nije sve, 20 hiljada kvadratnih kilometara Mediterana već je podijeljeno između Rusije i Amerike.

U ovoj bogatoj morskoj regiji, američki i ruski brodovi ponosno ističu svoje zastave. Francuski i italijanski brodovi ovu granicu ne prelaze, niti mogu ući u ovu regiju.

U vrijeme vladavine Gadafija, Francuska i Italija bile su najuticajnije sile u Libiji, veliki dio energetskih potreba za ove dvije države dopreman je preko Libije.

Sada im Rusija i Amerika predstavljaju problem, u prevodu Evropa biva okružena od strane Amerike i Rusije. Upravo iz ovog razloga Francuska i Njemačka žele uspostaviti evropsku vojsku.

U jednoj svojoj izjavi francuski predsjednik indirektno je govorio o američko-ruskom savezu tada rekavši, “ Ko je glavna žrtva? Evropa i njena sigurnost izjavio je za francuski radio predsjednik Makron.

Već je svima jasno kako se evropska vojska uspostavlja najviše zbog Amerike, pa tek onda Rusije.

Ova dva saveza stoje naspram Turske jer podržavaju YPG-PKK, koriste se i drugim muslimanskim narodima protiv Turske, najviše Arapima.

Turska će prije ili kasnije stati na jednu od ove dvije strane, ali energetski ratovi neće završiti iako bi mi to željeli.

Autor: Tarık BaşTürk

Podijelite: