Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

EU kaže da je egipatska deklaracija o Libiji “Neprihvatljiva”

Abdel Fattah el-Sisi, Halifa Hftar, Aqila Saleh

Evropski blok podržava samo mirno političko rješenje u koje su uključene sve strane u sukobu unutar Libije, rekao je glasnogovornik EU

EU ne može prihvatiti bilo kakvu alternativu Berlinskoj konferenciji i političkom rješenju za libijsku krizu, izjavio je u ponedjeljak glavni glasnogovornik EU za vanjsku politiku.

„Generalno, svaka inicijativa u skladu sa Berlinskim procesom, koji je podržan od UN-a, pozitivan je razvoj. Ali nema alternative koja je prihvatljiva osim inkluzivnog političkog rješenja iz Berlinskog procesa, koji je također podržao UN “, rekao je Peter Stano.

Političku inicijativu u Kairu pokrenuo je u subotu predsjednik Egipta, Abdel-Fattah al-Sisi sa predsjednikom parlamenta u Tobruku Aquilaom Salehom, i pučističkim generalom Halifom Haftarom.

Kairskom deklaracijom se zahtijeva novi prekid vatre u Libiji od ponedjeljka i predlaže se nova skupština za formiranje predstavničkog doma i predsjedničkog vijeća.

Na konferenciji u Kairu nisu bili prisutni ni članovi međunarodno priznate vlade Libije, niti njihovi međunarodni saveznici.

Samo Rusija je iskazala podršku deklaraciji.

Nakon svrgavanja libijskog lidera Muamera Gadafija 2011. godine, nova vlada Libije osnovana je 2015. godine pod patronatom Ujedinjenih nacija.

Legitimna vlada i zapadni dijelovi Libije našli su se pod stalnim napadima Haftarovih milicija od aprila 2019. godine.

U martu je libijska vlada pokrenula operaciju “Oluja mira” za suzbijanje napada na glavni grad i nedavno je povratila strateške lokacije, uključujući zračnu bazu Al-Watiya i grad Tarhuna.

Prošle godine održano je nekoliko sastanaka na visokom nivou u glavnom gradu Njemačke radi okončanja sukoba u Libiji, uz sudjelovanje svjetskih sila i regionalnih aktera.

Pregovori su poznati kao Berlinski proces.

Prema EU-u, ovaj pregovarački proces koji podržava UN jedini je prihvatljiv za budućnost Libije, jer traži mirno rješenje zasnovano na multilateralnim razgovorima.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021