Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Estonija upozorava na “ušutkani svijet kojim dominira Peking”

© James Ferguson

U svom godišnjem izvještaju objavljenom prije nekoliko dana, Estonska obavještajna služba prikazuje oštru sliku Kineskih pokušaja da ušutka kritike i dominira ključnim tehnologijama u Estoniji i drugim državama Evrope

Mala Baltička država ima decenije iskustva u praćenju ruskog autoritarnog uplitanja. Kineske akcije u Estoniji sada izgledaju na sličan način.

Izvještaj dolazi sedmicu dana nakon što su Estonija i pet drugih zemalja “uvrijedili” Peking slanjem ministara nižeg ranga, umjesto predsjednika ili premijera, na samit 17 + 1 koji su sazvali Kineski zvaničnici.

U izvještaju se dalje navodi:

“Primjena kineske vanjskopolitičke doktrine ili stvaranje zajednice “zajedničke sudbine” dovest će do ušutkanog svijeta kojim dominira Peking. Suočena sa sve većom konfrontacijom sa Zapadom, glavni cilj Kine je stvoriti podjelu između Sjedinjenih Država i Evrope. “

Odjeljak izvještaja o Kini naglašava rastuću sposobnost Pekinga da vrši utjecajne operacije na Zapadu kroz ekonomsku polugu, nadzor kineskih državljana u inostranstvu i kultiviranje lokalnih elita.

Izvještaj također upozorava da Kinesko vodstvo “ima jasan cilj učiniti svijet ovisnim o Kineskoj tehnologiji”, napominjući proizvođača 5G Huawei i navigacijski sistem BeiDou.

Rusija je već dugo najveća sigurnosna briga Estonije, posebno kada je riječ o prijetnji vojnom invazijom, iako Kina ne predstavlja vojnu prijetnju Estoniji. Ali od 2010. godine Estonija je postajala sve opreznija u pogledu Pekingove ekonomske prinude koja se koristi u geopolitičke svrhe, cyber špijunaže i rastućeg partnerstva s Rusijom.

Ovogodišnji izvještaj obavještajne službe Estonije koristi najoštriji jezik do sada.

“Najveća briga zemlje je demontiranje svjetskog poretka koji je Estoniji omogućio povratak nezavisnosti prije 30 godina, kao i prosperitet i razvoj u kojem smo sudjelovali u proteklih 30 godina”, rekao je Frank Jüris, istraživač na Estonskom institutu za vanjsku politiku pri Međunarodnom centru za odbranu i sigurnost, smješten u glavnom gradu Estonije Talinu.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Estonija je, poput Češke, otvorenija u kritiziranju Kine čak i od većih evropskih zemalja poput Njemačke i Francuske.

“Ovo nije prvi put da su male Evropske države-pioniri, te koje vode u pravom smjeru,” rekao je Jüris.

“Uglavnom su male Evropske države te koje su imale iskustva s agresivnom Rusijom i koje su upozoravale druge Evropske države na Ruski režim.”

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021