Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Erdogan zatražio mandat u parlamentu za slanje turskih trupa u Azerbejdžan

Predsjednik Turske u posjeti Baku, februar. 2020. godine. (Fotografija: President.az)

Prošle sedmice su ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i njegov turski kolega Hulusi Akar zaključili memorandum o stvaranju zajedničkog centra za kontrolu prekida vatre u Nagorno-Karabahu.

Tursko predsjedništvo podnijelo je u ponedjeljak parlamentu prijedlog za raspoređivanje turskih trupa u Azerbejdžan, objavila je Anadolu Agency.

Zahtjevom, koji je podnijela vlada turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, nastoji se pridobiti mandat za raspoređivanje turskih mirovnih trupa koje bi bile podrška provođenju i kontroli primirja u regiji Gornjeg Karabaha na godinu dana.

Raspoređivanje turskih snaga “biće za dobrobit i blagostanje ljudi u regiji“, navodi se u prijedlogu, dodajući kako će taj potez biti i u nacionalnim interesima Turske.

O prijedlogu će se u utorak glasati u parlamentu.

Prošle sedmice je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio da su Azerbejdžan i Armenija potpisali sporazum o okončanju sukoba u Gornjem Karabahu.

Međutim, izjave turske strane oko raspoređivanja turskih trupa u regiju Nagorno-Karabaha su prethodno negirane od strane ruskog ministra diplomatije.

Nikakvih mirovnih trupa Republike Turske u Nagorno Karabahu neće biti. O tome je jasno rečeno u izjavama lidera Azerbejdžana, Armenije i Rusije. Granice kretanja turskih posmatrača ograničavat će se onim geografskim koordinatama, koje će biti određene za smještaj rusko-turskog nadzornog centra na teritoriju Azerbejdžana, na onom dijelu teritorija, koji nije blizu Karabahu i koji će biti dodatno usuglašen.” – Izjavio je Sergej Lavrov, ruski ministar diplomatije.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da raspoređivanje turskog mirovnog kontingenta u Karabahu nije koordinirano ni s jednom stranom, podsjetivši da se u nedavnoj zajedničkoj izjavi Rusije, Armenije i Azerbejdžana, Turska ni na koji način ne spominje.

Međutim, Azerbejdžan i Turska imaju potpisane sporazume o bilateralnoj saradnji, uključujući i vojnu, što ostavlja mogućnosti da turska vojska bude raspoređena na azerbejdžanskom teritoriju.

Odnosi između Armenije i Azerbejdžana zbog Gornjeg Karabaha su bili napeti od 1991. godine, ali najnoviji sukobi su izbili 27. septembra.

Od tada je Armenija više puta izvodila napade na azerbejdžanske civile i vojne snage, kršeći čak tri humanitarna primirja i prekida vatre.

Povezano: Baku kaže da će pozvati tursku vojsku, ukoliko bilo koja država ugrozi Azerbejdžan

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021