Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ukrajinski predsjednik stigao je zvaničnu posjetu Turskoj (Fotografija: Twitter)

Evropa

Erdogan: Turska snažno brani jedinstvo i suverenitet Ukrajine

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u subotu na rješavanje napetosti u blizini ukrajinsko-ruske granice kroz dijalog, dodajući da je primarni cilj Turske učiniti Crnomorsku regiju slivom mira

“Napetosti na istoku Ukrajine mogu se riješiti mirnim putem kroz dijalog, u skladu s međunarodnim pravom i teritorijalnim integritetom Ukrajine. Naš primarni cilj je da Crnomorska regija bude sliv mira”, rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.

Ponovio je odluku Turske da nećete priznati rusku aneksiju Krima, rekavši da Ankara podržava ukrajinsku inicijativu kroz Krimsku platformu.

Fotografija prije zvaničnog sastanka između ukrajinskog i turskog predsjednika (Fotografija: Twitter)

Sa svoje strane, Zelenski je rekao da se stavovi Kijeva i Ankare poklapaju u pogledu prijetnji u regiji i odgovora na te prijetnje.

“Za Ukrajinu je vrlo važno da Turska podrži njen teritorijalni integritet, pružili smo Turskoj detaljne informacije u vezi sa situacijom na privremeno okupiranim ukrajinskim teritorijama Donbasa i Krima”, rekao je Zelenski.

Sastanak Erdogana i Zelenskog zatvoren je za javnost i počeo je u 15:45. po lokalnom vremenu (12:45 GMT) u Istanbulu.

Zelenski je stigao u Istanbul kako bi prisustvovao 9. sastanku Tursko-Ukrajinskog vijeća za stratešku saradnju na visokom nivou. Saradnja u odbrambenoj industriji, sporazum o slobodnoj trgovini (FTA) i turizam bili su na vrhu dnevnog reda sastanka.

Kijev je podigao uzbunu zbog raspoređivanja ruskih snaga u blizini granice između Ukrajine i Rusije, kao i zbog porasta nasilja duž kontaktne linije u regiji Donbasa koja razdvaja ukrajinske trupe i separatiste koje podržava Rusija.

Rusko pogranično raspoređivanje trupa potaknulo je zabrinutost da se Moskva priprema za slanje ovih snaga u Ukrajinu. Kremlj poriče da su ruske trupe prijetnja, ali kaže da će one ostati tamo sve dok smatra da je to potrebno.

Erdoganov ured ranije je saopštio da će se na sastanku razgovarati o svim aspektima tursko-ukrajinskih veza i koracima za jačanje saradnje.

“Regionalna i međunarodna pitanja također će biti na dnevnom redu razgovora, na osnovu razumijevanja da se očuvaju mir i stabilnost”, navodi se u priopćenju.

Sjedinjene Države kažu da je Rusija razmjestila više vojnika na istočnoj granici Ukrajine nego bilo kada od 2014. godine, kada je anektirala Krim i podržala separatiste u Donbasu.

U petak je Turska saopštila da će Vašington sljedeće sedmice poslati dva ratna broda u Crno more.

Turska je uspostavila blisku saradnju s Rusijom zbog sukoba u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu, kao i na odbrambenom i energetskom polju. Međutim, Turska je kritizirala rusku aneksiju Krima i podržala teritorijalni integritet Ukrajine, a također je prodala svoje bespilotne letjelice Kijevu 2019. godine.

Ukrajina i Rusija razmijenile su međusobne optužbe za porast nasilja u sukobu, za koji Kijev tvrdi da je od 2014. godine odnio živote 14.000 ljudi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u svom telefonskom razgovoru sa predsjednikom Erdoganom u petak je optužio Ukrajinu za “opasne provokativne akcije” u Donbasu.

Kijev je objavio u subotu da bi Ukrajina mogla biti izazvana ruskim zaoštravanjem situacije u Donbasu.

“Želimo da se problemi između dvije zemlje rješavaju na miran način, dijalogom,” izjavio je u srijedu turski ministar odbrane Hulusi Akar.

“Pokušavamo održati ravnotežu s Rusijom i drugim crnomorskim primorskim zemljama bez izazivanja krize,” dodao je Akar.

Pročitajte još

Vijesti

Čini se da Turska i Katar nisu odustali od saradnje sa talibanskom privremenom vladom i preuzimanja međunarodnog aerodroma u Kabulu. Turske i katarske kompanije...

Analize i mišljenja

Kratak odgovor: Da. Dugačak odgovor: Ne. Nakon nedavnih tenzija između Ukrajine i Rusije, neki analitičari tvrde da bi Turska trebala predvoditi napore za suprotstavljanje...

Odbrana i naoružanje

Nakon što je u posljednjih godinu dana Rusija krenula sa gomilanjem vojne infrastrukture i trupa na granici sa Ukrajinom, Turska je krenula sa jačanjem...

Vijesti

Rusija je ponovo rasporedila više od 92.000 vojnika na ukrajinskoj granici i priprema se za napad do kraja januara ili početka februara, izjavio je...

Odbrana i naoružanje

Nakon završetka serijske proizvodnje sistema protuzračne odbrane Hisar-A+, kratkog dometa, i stavljanja u serijsku proizvodnju sistema Hisar-O+ srednjeg dometa, turske kompanije su proteklih dana...

Vijesti

Nakon nedavnih otkrića plina u Crnom moru, čini se da je Turska došla do sada najvećeg nalazišta gasa u ovoj regiji. Turska je pronašla...

Vijesti

Nakon nedavnog poziva zapadnih ambasada da se oslobodi turski biznismen Osman Kavala, optužen za organizovanje i sudjelovanje u demonstracijama iz Gezi parka 2013. godine...

Vijesti

Turska obavještajna služba MIT zaustavila je grupu iranskih obavještajaca i njihovih saradnika u pokušaju da kidnapuju i u Iran prebace bivšeg iranskog vojnog zvaničnika...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021