Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Erdogan: Turska se bori sa zamkom visokih kamatnih stopa, inflacije i deviznih stopa

Turska je u “historijskoj borbi” protiv onih koji zemlju žele stjerati u zamku visokih kamata, inflacije i deviznog kursa, rekao je u utorak predsjednik zemlje

Mi smo u historijskoj borbi protiv onih koji žele zaključati Tursku u modernim kapitulacijama s okovima kamata, deviznih kurseva i inflacije“, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan na svečanosti povodom 82. godišnjice smrti Mustafe Kemala Atatürka, osnivača moderne Turske.

Turska će prevladati političke prepreke, kako bi nastavila raditi na poboljšanju ekonomskog rasta, zapošljavanja i izvoza, naglasio je Erdogan.

Turska je postigla široki razvoj od uspostavljanja republike, od strane svog osnivača Mustafe Kemala Ataturka i danas nastoji postati jedna od najrazvijenijih zemalja na svijetu, dodao je predsjednik Erdogan.

Erdogan je rekao da je Turska podvrgnuta “dubokoj i podloj” opsadi, jer se zemlja danas ponovo i snažnije bori u ratu za nezavisnost, koji je prvi put pokrenut prije jednog stoljeća.

Također je napomenuo da je cilj zemlje biti među 10 najvećih ekonomija na svijetu, i postizanje toga bio bi najveći poklon Ataturku, koji je mobilizirao tursku naciju protiv okupatorskih snaga i uspostavio republiku iz pepela Osmanskog carstva.

Uspjet ćemo postati jedna od deset najvećih svjetskih ekonomija. Vjerujem da će ovo biti najveći poklon Mustafi Kemalu Ataturku ”, rekao je predsjednik.

Ataturk je bio prvi predsjednik Republike Turske do 10. novembra. 1938. godine, kada je umro u Istanbulu u 57. godini.

Po tradiciji, Turci posjećuju Atatürkov spomenik u Ankari svakog 10. novembra, kako bi mu odali počast. Svakodnevni život staje u 9:05 po lokalnom vremenu, dok sirene sviraju, u znak trenutka Ataturkovog odlaska, dok milioni ljudi širom zemlje odavaju počast dvominutnom šutnjom.

Radimo svom snagom, bez ugrožavanja pravila slobodne tržišne ekonomije, ne odustajući od svoje odlučnosti da održimo rast rukama privatnog sektora, ne zaboravljajući činjenicu da novac nema nacionalnost i ograničenja“, rekao je Erdogan.

Turska ekonomija je u drugom tromjesečju godine zabilježila rast, i prošla je bolje od predviđenih prognoza, jer je vlada kroz svoju podsticajnu kampanju nastojala suzbiti štetu nastalu uslijed pandemije koronavirusa.

Bruto domaći proizvod (BDP) zemlje u periodu april-juni smanjio se za 9,9% procenata u odnosu na godinu ranije, nakon što je u prethodna tri mjeseca narastao za 4,5%, pokazuju podaci Turskog zavoda za statistiku (TurkStat).

BDP zemlje porastao je za 0,9% procenata u 2019. godini.

Prema vladinom Novom ekonomskom programu (NEP), najavljenom ovog septembra, očekuje se rast ekonomije za ovu godinu od 0,3% posto, dok se ekonomija bude oporavljala od posljedica pandemije.

Program predviđa da će se ekonomski rast popeti na 5,8% procenata u 2021. godini. Dok se u 2022. i 2023. godini predviđa rast od 5% procenata.

Navodeći događaje koje je Turska pretrpjela od svog osnutka, predsjednik je rekao da je stanovništvo zemlje doseglo 83 miliona stanovnika, što je bio rast od 13 miliona.

Rekao je da je broj malih preduzeća koja imaju najmanje 10 zaposlenih dostigao 185.840, a onih sa najmanje 150 zaposlenih 26.450. Broj onih sa preko 250 zaposlenih dostigao je 5.600, naglasio je Erdogan.

Erdogan je podvukao neizmjeran razvoj infrastrukture zemlje, rekavši da Turska danas ima 14.000 kilometara željezničkih pruga, 1.213 kilometara brzih željeznica, 27.714 kilometara podijeljenih cesta i 3.325 kilometara autoputeva.

Iznos stranih direktnih investicija (FDI) u Turskoj dostigao je 223 milijarde dolara tokom posljednjih 18 godina, rekao je Erdogan.

Ekonomske poteškoće širom svijeta sve su se više produbljivale pandemijom koronavirusa, rekao je Erdogan, naglasivši da je Turska uspjela upravljati ovim procesom s minimalnom ekonomskom štetom.

Također je ponovio da je Turska zauvijek zatvorila svoje poglavlje s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Naglasio je da je zemlja 2013. godine prekinula veze s MMF-om i da se kod njega više neće zaduživati.

Zapošljavanje je uvijek bilo u središtu naših razvojnih politika i praksi“, rekao je Erdoğan, dodajući da nezaposlenost i dalje opada.

Država koja ne može distribuirati bogatstvo zemlje svojim ljudima jačanjem zaposlenosti i širenjem prosperiteta, ne može održavati svoje postojanje na zdrav i dugoročan način. U tu svrhu planiramo našu zemlju staviti među 10 najvećih ekonomija u svijetu “, poručio je predsjednik Turske.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021