Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Erdogan: Turska neće pokleknuti pred ‘imperijalističkim ekspanzionizmom’ u istočnom Mediteranu

Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Republike Turske

Turski predsjednik Erdogan kaže da će se pitanja koja se odnose na kontinentalne pojaseve i prava na energetske resurse u istočnom Mediteranu rješavati samo dijalogom koji uključuje sve sudionike.

Turska neće pokleknuti pred prijetnjama u svom sporu s Grčkom i Kiprom oko pomorskih prava u istočnom Mediteranu, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan dok su ministri vanjskih poslova Evropske unije održavali sastanak u Briselu kako bi razgovarali o tom pitanju.

Ali Erdogan je također rekao da Turska želi pregovore oko sukobljenih zahtjeva za kontinentalnim pojasevima i pravima na potencijalne energetske izvore.

Ministri EU trebali su procijeniti osnove za sankcije protiv Turske. Čelnici bloka će u četvrtak odlučivati o realizaciji njihove prijetnje, nakon što je Turska poslala istraživački brod u vode za koje Grčka tvrdi kako polaže pravo.

“Što se tiče pitanja istočnog Mediterana, naša zemlja nikada nije zagovarala tenzije, već mir, saradnju, pravičnost i provođenje pravde. Put do toga ide kroz pregovore koji se temelje na uzajamnom poštovanju”, rekao je Erdogan, ponavljajući poziv za konferenciju koja uključuje sve aktere u regiji.

Međutim, Turska neće dopustiti da je “piratski mentalitet” koji pokazuju druge zemlje ograniči na uski pojas njene obale.

“Nećemo pokleknuti pred prijetnjama i ucjenama. Nećemo dopustiti imperijalistički ekspanzionizam”, poručio je Erdogan.

“Turska je jasno kazala da neće prihvatiti planove i mape koji bi je zatvorili na obale Antalije“, dodao je Erdogan.

Granice ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) za koju Grčka tvrdi da polaže pravo

Postizanje zajedničkog rješenja

Naglašavajući da je diplomatija trajno rješenje, Erdogan je rekao:

“Diplomatija i pregovori su najkraći i najsigurniji način koji će nas okupiti na zajedničkom terenu.”

Konstatirajući da je Turska zadržala smirenost uprkos svim razmaženim aktima Grčke i administracije kiparskih Grka od 2003. godine, lider Turske je obećao da će Turska ostati pri svom dosadašnjem stavu.

“Pratimo razvoj situacije vrlo pomno kako bismo zajamčili naše interese i zaštitili prava naše braće u Turskoj Republici Sjeverni Cipar [TRNC]”, poručio je Erdogan, dodajući da EU ne bi trebala biti nepravedna prema Turskoj i kiparskim Turcima.

“Vjerujem da, djelujući iskreno i zdravim razumom, možemo pronaći formulu zasnovanu na win-win koja štiti svačija prava”, zaključio je Erdogan.

Pozivi na sankcije protiv Turske

Tenzije su eskalirale u augustu kada je Ankara poslala istraživački brod u vode za koje također Grčka tvrdi da polaže pravo. Ankara i Atina dogovorile su se da u septembru nastave pregovore oko pomorskog spora, završavajući četvorogodišnji zastoj u pregovorima.

Ali Grčka je najavila da neće započeti pregovore sve dok su turska plovila u spornim vodama, na što je Turska odgovorila aktom dobre volje, tim što je povukla brod za seizmička istraživanja Oruc Reis u luku.

Međutim, Grčka i administracija kiparskih Grka pojačali su pritisak na ostale članice EU da nametnu sankcije Turskoj tokom predstojećeg samita lidera EU.

Turska, koja ima najdužu kontinentalnu obalu u istočnom Mediteranu, odbacila je tvrdnje Grčke i administracije kiparskih Grka o pomorskom razgraničenju, te naglasila da njihovi maksimalistički zahtjevi krše suverena prava i Turske i kiparskih Turaka.

Ankara je proteklih sedmica poslala nekoliko brodova za seizmička bušenja u spornu regiju, potvrđujući svoja prava, kao i prava Turske Republike Sjeverni Kipar.

Turski zvaničnici više puta su naglasili da se Ankara zalaže za rješavanje svih neriješenih problema u regiji putem međunarodnog prava, dobrosusjedskih odnosa, dijaloga i pregovora.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021