Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Erdogan: Turska neće napraviti ni najmanji korak unazad od u istočnom Mediteranu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan rekao je kako turska mornarica neće odstupiti jer Grčka sije kaos u istočnom Mediteranu.

“Oni koji bacaju Grčku pred tursku mornaricu, neće stati iza njih”, rekao je Erdoğan nakon sastanka vlade.

Erdoğanove kritike uslijedile su, nakon što je Grčka u ponedjeljak najavila da će u utorak održati vojnu vježbu svoje mornarice i zračnih snaga, u regiji u kojoj Ankara istražuje naftu i plin, budući da dvije susjedne države ne mogu doći do zajedničkog kompromisa.

Nekoliko sati nakon najave Atine, Turska je najavila da će turska mornarica u utorak također provesti pomorsku vojnu vježbu, južno od grčkog otoka Krete, na istoku Sredozemlja.

Dodao je da Atina nema pravo emitirati navigacijske telekse, poznate kao Navtex, u područjima na koja Ankara polaže pravo, nazivajući grčko Navtex upozorenje “razmaženim činom”, koji ugrožava obalnu i plovidbenu sigurnost svih brodova u regiji.

“Od sada će Grčka biti odgovorna za sve sukobe u regiji i biće jedina koja će trpjeti posljedice”, rekao je Erdoğan.

Erdoğan je također rekao da je otkriće rezervi prirodnog gasa u Crnom moru, uvod u nadolazeće dobre vijesti iz Sredozemlja.

Erdoğan je 21. augusta objavio da je Turska otkrila svoju najveću rezervu prirodnog gasa u Crnom moru, kapaciteta od 320 milijardi kubnih metara, ističući kako početni nalazi otkrivaju da ta rezerva predstavlja samo dio još većih rezervi u istom području.

“Turska je u Crnom moru otkrila najveće rezerve prirodnog gasa u turskoj historiji. Naš brod za bušenja, Fatih, otkrio je prirodni gas u količni od 320 milijardi kubnih metara u našem području Tuna-1 “, rekao je Erdoğan u obraćanju naciji.

Turska koja je uveliko ovisna o stranim izvorima energije, dugo vremena traga za rezervama plina u Crnom moru i Sredozemlju, kroz seizmička istraživanjima od početka 2010. godine.

Istraživanje je ubrzano, nakon što su kupljena tri broda za podvodna bušenja, Yavuz, Kanuni i Fatih u okviru nove energetske politike pokrenute 2017. godine.

Nakon otkrića u Crnom moru, sljedeći cilj Turske je pronaći rezerve plina u Sredozemlju, ranije je rekao Erdoğan, najavljujući da će brod za bušenja “Kanuni” započeti s radovima u regiji, nakon što radovi na njegovom održavanju budu završeni krajem 2020. godine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021