Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Erdogan: Turska je spremna riješiti neslaganja u istočnom Mediteranu

Turski predsjednik poziva zemlje Mediterana na saradnju u pronalaženju “prihvatljive formule koja štiti prava svih”

Turska je uvijek spremna riješiti pitanje istočnog Mediterana putem dijaloga na pravednoj osnovi, rekao je u ponedjeljak turski predsjednik.

“Mi smo uvijek tu i spremni smo riješiti sukobe dijalogom na pravičnoj osnovi”, rekao je Recep Tayyip Erdogan, nakon sastanka vlade u glavnom gradu Ankari.

Erdogan je također pozvao mediteranske zemlje na saradnju u pronalaženju “prihvatljive formule koja štiti prava svih.”

“Ni na koji način Turska neće pristati na bilo kakvu inicijativu koja ima za cilj zaključati zemlju na njezinim obalama, zanemarujući ogromnu tursku obalu”, rekao je Erdogan.

“Turska će nastaviti provoditi vlastite planove na terenu i diplomatiji dok po pitanju istočnog Mediterana ne nadvlada zdrav razum”, dodao je.

Prošli mjesec, nakon što se Atina usprotivila seizmičkom istraživanju Ankare, na području južno od otoka Meis ili Kastellorizo, njemački diplomatski napori pomogli su u smanjivanju napetosti između Turske i Grčke.

No, kontroverzni potez Grčke prošle sedmice da potpiše sporazum o razgraničenju mora s Egiptom, za koji Turska tvrdi da krši njen kontinentalni pojas i pomorska prava, dodatno je izazvao napetost između dva susjeda.

Turska je također u ponedjeljak objavila da će njen brod za seizmička istraživanja Oruc Reis provoditi bušenja u regiji do 23. augusta.

Ankara optužuje Grčku da provodi maksimalističku politiku u istočnom Sredozemlju i naglašava da njezini pomorski zahtjevi krše suverena prava Turske.

“Do kraja ćemo se boriti za prava Turske i kiparskih Turaka na istočnom Mediteranu, nećemo odustati”, izjavio je turski ministar diplomatije Mevlut Cavusoglu.

Turska je dugo osporavala jednostrano bušenje grčke uprave na istočnom Sredozemlju, tvrdeći da Turska Republika Sjeverni Kipar (TRNC) također ima prava na resurse u tom području.

“Nakon konsultacija, grčki i turski ministri vanjskih poslova dogovorili su se oko zajedničke izjave. Međutim, dan prije objavljivanja zajedničkog teksta, Grčka je objavila da je potpisala sporazum s Egiptom “, rekao je u nedjelju glavni Erdoganov savjetnik za vanjsku politiku, Ibrahim Kalin.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021