Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Erdogan: Turska ima legitimne razloge da djeluje u Siriji

Turska ima legitimne razloge za akciju u Siriji kad god vidi prijetnju po svoju nacionalnu sigurnost; ako se teroristi ne udalje od granice, mi ćemo djelovati, rekao je u srijedu predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Naglašavajući da je Turska jedina zemlja koja se u stvarnom smislu bori protiv DAEŠ-a, Erdogan je rekao da oni koji su se nastanili na sirijskoj teritoriji, ali se ne bore protiv DAEŠ-a, moraju napustiti igru.

“Snaga Turske dovoljna je da cijelu Siriju očisti od terorističkih organizacija ako je potrebno”, izjavio je predsjednik.

“Napad Rusije na centar za obuku snaga Sirijske nacionalne vojske u Idlibu znak je da se ne želi postići trajni mir i stabilnost”, istakao je Erdogan, alaudirajući na zračni napad koji se dogodio u ponedjeljak na Sirijsku nacionalnu armiju (SNA) i frakciju Faylak al -Šam, u blizini turske granice, u kojem je ubijeno 78 boraca i ranjeno još 90.

Napadi u ponedjeljak bili su najkrvaviji val nasilja otkako je rusko-tursko primirje stupilo na snagu, prije gotovo osam mjeseci na sjeverozapadu Sirije.

Dogovor je rezultat pregovora Rusije i Turske, kojim je obustavljena ofanziva sirijskog režima, u kojoj je ubijeno više od 500 civila i raseljeno gotovo milion ljudi, u jednoj od najgorih humanitarnih kriza sirijskog devetogodišnjeg građanskog rata.

Erdogan je upozorio kako nova struktura koju Amerika pokušava uspostaviti duž iračke granice sa Sirijom predstavlja nagovještaj novih sukoba, patnji i tragedija.

“Sirijski narod krvlju i životima plaća cijenu strateških igara snaga koje dolaze izvan regije, terorističkih organizacija i režima. Ne možemo samo mirno posmatrati ovo licemjerje i nepravdu. Jer mi osjećamo tragediju i bol svakog incidenta koji se dogodi uz naše granice”, kazao je Erdogan.

Naglasio je kako će njegova zemlja odlučno nastaviti borbu protiv terorističkih organizacija, dodajući da budućim generacijama žele ostaviti snažnu i progresivnu Tursku.

U sirijskom ratu, koji je izbio nakon brutalne represije protiv antivladinih protesta 2011. godine, ubijeno je više od 380.000 ljudi, dok su milioni raseljeni u zemlji i inostranstvu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021