Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Erdogan: Turska će mobilizirati međunarodnu zajednicu protiv izraelskog terora

Foto: T.C. Cumhurbaşkanlığı/Twitter

Turska će mobilizirati cijeli svijet, posebno islamski, kako bi zaustavila “izraelski teror i okupaciju”, izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u odvojenim telefonskim pozivima s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i šefom Hamasa Ismailom Haniyehom


Govoreći o izraelskom nasilju usmjerenom protiv mirnih Palestinaca u Jerusalemu, Erdogan je ponovio podršku Ankare za palestinskim ciljevima i obavezao se da će stati uz Palestince.

Erdogan je izjavio da su izraelski postupci akt “terora” i najoštrije je osudio napade na palestinski narod.

Izraelska policija pucala je gumenim mecima, suzavcem i šok-bombama kako bi rastjerala palestinske vjernike u njihovom upadu u jerusalemsku džamiju Al-Aksa kasno u petak.

Izrael je u najnovijim vazdušnim napadima na Gazu ubio 9 civila

Izraelski zračni napad usmrtio je devet ljudi na sjeveru Gaze, objavilo je Ministarstvo zdravlja iz Pojasa Gaze u saopćenju kasno u ponedjeljak.

Prizor unutar hrama džamije Al-Aksa koji je proteklih dana obišao svijet (Foto: Twitter)


Stotine palestinskih demonstranata ozlijeđeno je u napadima izraelske policije u krugu džamije Al-Aksa u ponedjeljak, nakon višednevnih upada i napada na mirne vjernike tokom mjeseca Ramazana.

50 povrijeđenih prebačeno je u bolnice, izjavio je bolnički izvor u ponedjeljak, prenosi agencija Anadolu.

Demonstranti su uzvratili bacanjem kamena i drugih predmeta na izraelsku policiju.

Od petka policija neprestano napada palestinske vjernike u džamiji, dok se broj ozlijeđenih tokom vikenda popeo na gotovo 300 ljudi. Većina povreda prouzrokovana je gumenim mecima koje je ispalila izraelska policija, izvijestio je tamošnji Crveni polumjesec.

Napadi na treće najsvetije mjesto muslimana i oko Istočnog Jerusalema poklapaju se s odlukom Izraela da deložira Palestince iz njihovih domova, sa zemljišta na koje, prema odluci izraelskog suda, pravo polažu židovski doseljenici, izazivajući tim osude iz nekoliko zemalja.

Tenzije u Jerusalemu porasle su posljednjih sedmica jer su Palestinci prosvjedovali protiv izraelskih ograničenja i pristupa dijelovima Starog grada, tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, nakon što su izraelske vlasti naredile nekoliko palestinskih porodica da napuste svoje domove kako bi ih ustupili izraelskim doseljenicima.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021